Горещи новини

Китайският роувър на Луната откри странни стъклени сфери

| 14:35

Китайският луноход Yutu-2 забеляза две странни стъклени сфери от другата страна на Луната. Блестящи като полупрозрачни перли на фона на сухия и прашен пейзаж на Луната, лунните „сфери“ са първите по рода си, открити на лунната повърхност и образувани сравнително наскоро, казват изследователите.Стъкло е било забелязано на Луната и преди; както от лунохода Yutu-2, така и от мисията на НАСА Аполо 16. Образува се, когато богатите на силиций минерали, като пироксен и фелдшпат, се подлагат на свръх висока температура.

Това обаче е първият път, когато стъклени сфери са открити на Луната. Учените не знаят точния произход на тези сфери, но смятат, че малките топчета може да са били образувани по време на експлозивно вулканично изригване някога в история на Луната или след високоскоростен удар с метеорит.

„Сферите просто ни взеха акъла, тъй като те са толкова уникални на Луната“, казва в изявление водещият автор Джийонг Сяо, планетарен геолог от университета Сун Ятсен в Китай. „Малко е жалко, че когато за първи път намерихме тези стъклени сфери, роувърът току-що беше минал покрай тях и не бяха получени данни за композицията на терена, но такива сфери може да са доста често срещани от другата страна на Лунната“.

Стъклени сфери, известни още като микротектити, са открити и на Земята около местата на метеоритни удари, съобщи по-рано Live Science. При удар от метеорит, парчета планетарна кора се изхвърлят във въздуха, а разтопените силикатни минерали, съдържащи се в тях, се комбинират, за да образуват малки стъклени перли, които се разпръскват като трохи по околния пейзаж.

Наскоро откритите микротектити, с размери от 15 до 25 милиметра в диаметър, са по-големи от тези, открити на Земята. Те обаче са по-малки от стъклените парчета, които астронавтите на Аполо 16 откриха близо до кратер от удар от метеорит на близката страна на Луната, най-големият от които е с диаметър 40 мм.

Микротектитите, открити от Yutu-2, също са открити в близост до кратери от удар, което кара изследователите да вярват, че малките сфери са се образували от богата на фелдшпат магматична скала, наречена анортозит, която се топи и реформира непосредствено след сблъсък с метеор.

„Първото откритие на полупрозрачни стъклени глобули с макро размери на Луната потвърждава, че лунните анортозити са отлична суровина за производството на стъкло с добро качество, пропускащо светлина“, каза Сяо. „Съществуването им на Луната показва, че ударните събития върху другите планетарни тела също могат да образуват подобно на тектит стъкло.

Изучаването на състава и възрастта на стъклените сфери може да помогне на учените да разберат историята на Луната, както и да предостави полезна информация за потенциалните строителни материали на лунната повърхност.

„В навечерието на изграждането на човешки бази на Луната, лунните анортозити са обещаващ и широко разпространен ресурс“, каза Сяо.

Луноходът Yutu-2, чието име означава „нефритен заек“, беше изстрелян от китайския лунен спускаем апарат Chang’e 4 през януари 2019 г., след като успешно завърши първото по рода си меко кацане от далечната страна на Луната. Премина през широкия 186 километра кратер Фон Карман на Луната за кратко време, но изпълнено с интензивни събития. През това време роувърът е направил подробно сканиране под повърхността на луната, забелязал е мистериозна „гелоподобна“ субстанция, за която се смята, че е повече от лунно стъкло. Хвана обект, който първоначално изглеждаше като мистериозна колиба, но по-късно беше разкрит като скала с форма на заек.

Chang’e 4 е четвъртата мисия на Китай до Луната и втората мисия за кацане на роувър на лунната повърхност. Китай също кацна със своя роувър Zhurong на Марс миналата година и в момента строи космическата станция Tiangong, която трябва да бъде завършена до края на 2022 г. Китай също така обяви, че ще създаде лунна изследователска станция на южния полюс на Луната до 2029 г.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!