Горещи новини

Китайският марсоход търси древно море

-9:19-Razloginfo.com

Китайският роувър „Чжужун“ измина повече от километър на повърхността на Марс, предаде Синхуа.
Китайското национално космическо управление съобщи, че марсоходът ще продължи да се движи в южната част на равнината Утопия, където се предполага, че са се срещнали древно море и суша. Там апаратът ще изпълни редица изследователски задачи.„Чжужун“ и междупланетната станция „Тянвън-1″ достигнаха Марс на 15 май тази година. На 22 май Чжужун слезе от платформата за кацане и започна да изучава почвата, йоносферата и климата.

Навигационната камера на марсохода улавя данни за терена и релефа на планетата. Той разполага и с радар, който изучава структурата на повърхностния слой и я изследва за евентуално наличие на грунтов лед.“Чжужун“ е оборудван и с метеорологичен измервателен уред, с който получава данни за температура, налягане, скорост и посока на вятъра, както и други данни, които се използват за изследване на физическите характеристики на атмосферата на Марс.

Космическият апарат „Тянвън-1“ беше изстрелян на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари станцията достигна орбита на Марс.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!