Горещи новини

Китайският марсоход търси древно море

Китайският роувър „Чжужун“ измина повече от километър на повърхността на Марс, предаде Синхуа.
Китайското национално космическо управление съобщи, че марсоходът ще продължи да се движи в южната част на равнината Утопия, където се предполага, че са се срещнали древно море и суша. Там апаратът ще изпълни редица изследователски задачи.„Чжужун“ и междупланетната станция „Тянвън-1″ достигнаха Марс на 15 май тази година. На 22 май Чжужун слезе от платформата за кацане и започна да изучава почвата, йоносферата и климата.

Навигационната камера на марсохода улавя данни за терена и релефа на планетата. Той разполага и с радар, който изучава структурата на повърхностния слой и я изследва за евентуално наличие на грунтов лед.“Чжужун“ е оборудван и с метеорологичен измервателен уред, с който получава данни за температура, налягане, скорост и посока на вятъра, както и други данни, които се използват за изследване на физическите характеристики на атмосферата на Марс.

Космическият апарат „Тянвън-1“ беше изстрелян на 23 юли 2020 г. от космодрума Вънчан в южната китайска провинция Хайнан. През февруари станцията достигна орбита на Марс.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!