Горещи новини

Китайската сонда носи лунни проби към Земята

-12:26-Razloginfo.com

Китайска космическа капсула, носеща първите лунни скали от повече от четири десетилетия, започна тридневното си завръщане към Земята в неделя.

Лунната сонда Chang’e 5, която обикаляше около Луната около седмица, изстреля четири двигателя за около 22 минути, за да се измъкне от орбитата на Луната, съобщи Китайското национално космическо управление в публикация в социалната мрежа.

Десантът на кораба докосна Луната по-рано този месец близо до формация, наречена Mons Rumker, област, за която се смята, че е била мястото на древна вулканична дейност. Той събра около 2 килограма проби.

Очаква се капсулата за връщане да кацне в северен Китай в региона на Вътрешна Монголия, след като се отдели от останалата част от космическия кораб и се спусне с парашути.Материалът ще бъде първият донесен на Земята, след сондата Luna 24 на СССР през 1976 г.

Скалите и други отломки са получени както чрез пробиване в лунната повърхност, така и чрез събиране директно от повърхността. Те може да са милиарди години по-млади от тези, върнати от по-ранни американски и съветски мисии, евентуално предлагайки прозрения в историята на Луната и на други тела в Слънчевата система.

Китай създаде лаборатории за анализ на пробите по възраст и състав и също се очаква да сподели някои от тях с други страни, както беше направено със стотиците килограми, върнати от САЩ и бившия Съветски съюз.

Китайската космическа програма изпълнява поредица от амбициозни мисии, включително сонда на път за Марс. Лунната програма Chang’e, кръстена на древната китайска богиня на Луната, управлява и сондата Chang’e 4 от по-малко изследваната далечна страна на Луната, през последните две години.

Бъдещите китайски планове предвиждат изпращане на хора на Луната и може би постоянна лунна база. Китай също изгражда космическа станция, която да започне да работи още през 2022 година.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!