Горещи новини

Киноа – тайната на стройната фигура

| 14:03

Киноата е безглутенова алтернатива на зърнените култури с нишесте. Въпреки че често заема подобна на зърнените храни роля в ястията, киноата всъщност е семе от същото семейство като цвеклото и спанакa. Тя е с високо съдържание на протеини и е важен растителен източник на всички аминокиселини. Отглеждана в Южна Америка (Перу, Чили и Боливия) в продължение на хиляди години, киноата е била основна храна на инките и техните потомци. През последните години кулинарите я обявяват за по-добра алтернатива на булгурa и ориза.Кои са 5-те основни ползи за здравето от киноата?

1. Може да намали риска от хронични заболявания

Киноата е с високо съдържание на противовъзпалителни фитонутриенти, което я прави потенциално полезна за човешкото здраве при превенция и лечение на заболявания. Киноата съдържа малки количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини и в сравнение с обикновените зърнени култури има по-високо съдържание на мононенаситени мазнини.

2. Може да ви помогне да отслабнете

С високо съдържание на фибри и повече протеини от ориза или ечемика, киноата може да бъде полезна за тези, които искат да контролират теглото си. Едно от обясненията за това е засищащият характер на протеините и фибрите, които ни помагат да контролираме апетита си. Киноата има и нисък гликемичен индекс, така че по-бавното освобождаване на енергия намалява вероятността да предизвика глад и да стимулира апетита.

3. Може да помогне за балансиране на кръвната захар

Въпреки че са необходими повече изследвания, малък брой проучвания показват, че киноата може да подобри нивата на триглицеридите и да подобри кръвната захар.

4. Подходяща за хора с непоносимост към глутен

Естествено без глутен и с висока хранителна стойност, киноата е идеален вариант за тези, които не могат да консумират зърнени храни с глутен, като например болните от целиакия. Тъй като е богата на фибри, киноата е по-добър избор за здравето на червата и храносмилателния тракт, отколкото рафинираните глутенови алтернативи като оризово или картофено брашно.

5. Може да подобри здравето на червата

Проучванията показват, че киноата може да подобри здравето на червата, като увеличи разнообразието на полезните чревни бактерии и намали възпалителните симптоми на състояния като колит.

Безопасна ли е киноата за всички?

Киноата е сред най-малко алергизиращите зърнени култури, като алергичните реакции към нея са редки. Въпреки това естествени съединения, покриващи семената, наречени сапонини, могат да бъдат причина за някои нежелани реакции. Възможно е тези съединения да бъдат отстранени, като киноата се изплакне добре или се накисне предварително преди употреба.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!