Горещи новини

Киев обяви тотална мобилизация след зациклилата контраофанзива

-11:28-Razloginfo.com

В Киев беше обявена всеобща мобилизация, като на всички лица, подлежащи на военна служба, беше наредено да се явят във военните поделения в срок от 10 дни. Това съобщи украинският сайт за новини и анализи „Страна“, цитиран от ТАСС.Става дума за заповедта на военния комисар на Оболонския район на украинската столица Олексий Привала, публикувана на страницата във Facebook на Териториалния център за набиране на персонал (ТЦН, украинското име на военния комисариат) (забранен в Русия, собственост на корпорация „Мета“, призната за екстремистка в Русия).

Киев обяви тотална мобилизация след зациклилата контраофанзива

Изискването да се явят в службата за военна наборна служба в срок от 10 дни се отнася дори за тези, които не са получили лични повиквателни или заповеди за мобилизация. Заповедта се отнася и за тези, които не са регистрирани в Оболонския район на Киев, а само пребивават там. Тези, които избягват военна повинност, ще бъдат наказани, се казва в заповедта.

Вестникът не уточнява дали подобни заповеди са издадени от военните комитети в други райони на украинската столица, но смята, че подобни мерки се предприемат в цял Киев.

Миналата седмица подобни мерки за въвеждане на обща мобилизация бяха предприети и в Ивано-Франковск, областен център в Западна Украйна. Както съобщи „Страна“, началникът на градския териториален център за набиране на военнослужещи в Ивано-Франковск издаде заповед всички наборни войници да се явят в градския ТЦК в срок от десет дни.

Военното положение в Украйна е въведено на 24 февруари 2022 г., а на следващия ден президентът Володимир Зеленски подписва указ за мобилизация. На 2 май 2023 г. военното положение и мобилизацията са удължени с 90 дни, до 18 август 2023 г.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!