Горещи новини

КЗК установи злоупотреба с господстващо положение на групата „Лукойл“

-17:42-Razloginfo.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи злоупотреба с господстващо положение на групата „Лукойл“. Това е констатирал антимонополния орган, на база на резултатите от образувано антитръстово производство.От КЗК съобщават още, че предвид социално-икономическата значимост на горивата и прякото им въздействие върху цените на стоките и услугите, предлагани на българския пазар, е извършен анализ на конкурентната среда на пазарите по веригата на реализация на автомобилните горива.

Комисията е установила, че група „Лукойл“ притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, която я прави господстващо предприятие на пазара на съхранение на автомобилни горива. Дружествата от групата са извършили злоупотреба с господстващо положение чрез съвкупност от действия, изразяващи се в непредоставяне на услуги по прием и съхранение на горива в собствени данъчни складове, ограничаване на достъпа до данъчните складове, свързани с най-големите морски петролни терминали в страната и непредоставяне на достъп до нефтопродуктопроводите на групата за транспортиране на внесени горива, се посочав още в заключението на КЗК.

Според КЗК, установените практики представляват една обща стратегия на групата за създаване на пречки пред вноса на горива в страната и следва да се квалифицират като едно нарушение, тъй като са насочени към един и същ антиконкурентен резултат.

В анализа на антимонополния орган се посочва още, че тези действия на групата „Лукойл“ ограничават конкуренцията още на първото ниво по веригата на реализация на нефтопродуктите – при производството и вноса, което позволява поддържането на лидерската позиция на група „Лукойл“ в страната на следващите нива – търговията на едро и дребно.

Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите.

Поведението представлява злоупотреба с господство, както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като ограничавайки вноса на територия на страната, може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, посочват още от КЗК.

Дружеството има право да отговори на твърденията в срок от 60 дни.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!