Горещи новини

КЕВР да замрази реформата на пазара за електроенергия

| 14:08

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да приеме и наложи нови правила за търговия с електрическа енергия на балансиращия пазар са ненавременни и ще доведат до допълнителни разходи за крайния бизнес потребител. Те се изразяват в прилагането на европейския регламент, задължаващи България да извърши реформата, въвеждаща 15 минутния сетълмент, въпреки че можем да ползваме дерогация до края на 2023г., позволяваща ни да покрием изискванията на регламента.За да функционира правилно тази система е необходимо заявяването на енергия и измерването й да бъдат на равни часови интервали. В настоящия пазарен модел няма работещ основен пазар, на който да се заяви този 15 минутен продукт. В резултат на предстоящатата промяна цената на живота за българските домакинства ще се увеличи с най-малко 150 лв. на МВтч., сочат изчисленията на Института за развитие и управление на ресурсите /ИРУР/. За да се избегне тази загуба за домакинствата и бизнеса се налага временно забавяне на въвеждането на реформата до покриване на необходимите критерии за правилното и прилагане

Ефектът от постковид последствията върху Единния европейски пазар на електроенергия, последвани от войната в Украйна, може да се разглеждат като своеобразен стрес тест, който пазарът не издържа. Затова се очакват промени на европейско ниво с цел да се адаптират политиките към кризисна ситуация, в която се намира ЕС. В Европа има три часови зони, в които живеят 500 млн. души с различни навици за консумация на енергия и начин на живот, с различна индустрия и природни дадености. Нагледен пример за аномалиите на пазара е факта, че всеки ден в пазарните зони на 12-13 държави членки, при все че се намират в различни часови зони, цената е една и съща.

Преди дни в годишната си реч за състоянието на ЕС председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че сегашният модел на пазара на електрическа енергия не функционира в полза на домакинствата и бизнеса. Тя призна, че той е бил изграден с фокус върху печалбите, а в момента условията са различни и са необходими спешни промени. Фон дер Лайен дори намекна, че не е изключено ЕК да се намеси пряко в пазара. Комисарят по енергетика Кадри Симсон заяви, че се обмисля предоставянето на възможност за всяка държава членка на ЕС да взима индивидуални решения с цел оптимизация на разходите си за енергия осигурявайки най-добри пазарни условия за собствените си домакинства и бизнес.

Предвид, че България транспонира с известно закъснение европейското законодателство, съществува реален риск да се въведат европейски изисквания, които скоро ще бъдат заменени от нови. Правилната политика в момента е да се спре процедурата, въвеждаща 15 минутния сетълмент, инициирана от „ЕСО“ ЕАД , до овладяването на енергийната криза. Затова адекватното решение е КЕВР временно да замрази реформата, вместо да я продължава с мотива, че трябва да прилага европейското законодателство. Очакваме, че КЕВР ще се съобрази с всички пазарни участници, които не одобряват предложената реформа, с изключение на „ЕСО“ ЕАД, и ще разчете адекватно икономическите предизвикателства, пред които е изправена страната ни и Европа.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!