Горещи новини

Кацаров: Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие

-10:38-Razloginfo.com

Отправяме призив за взаимодействие и национална мобилизация.Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, който дава брифинг заедно с представители на национално представителни пациентски организации, информира БНТ.

Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична, заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление те са малко.

Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, каза още Василева.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз уточни, че моментната картина е тежка. Заяви, че над 40% лекари по дентална медицина са ваксинирани.

Това е добро, но не много добро, защото лекарите по дентална медицина работят „на входа на инфекцията“.

Единственото, което може да ни спаси, е ваксинацията, каза още той.

Това, което може да доведе до смърт е COVID-19, загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние трябва да докоснем душата на човека, за да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, заяви още Шарков.

Проф. Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че над 90% от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Заяви, че страхът се бори със знание, знанието трябва да се предостави от лекари, специалисти, от институциите по достъпен и разбираем начин. Агенцията по лекарствата също трябва да вземе отношение към тази позакъсняла образователна кампания.

Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план, който да включва всички институции да преборим този страх. Числата са категорични, ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС заяви, че на фона на 90% от хората, които твърдят, че ваксината помага и ваксините са спасили човечеството, се явяват такива, предимно политици, които да спорят и твърдят неща, които носят след себе си само страдание и смърт.

Защото нито едно от тези твърдения не се потвърди през последните 1-2 години, каза д-р Маджаров. Никой не иска да уврежда своите пациенти, каза още той.

Към момента времето показа, че конспиративните теории трябва да бъдат оставени настрани и да се съсредоточим към проблемите, които са около нас. Науката пред конспирацията и науката пред това да смяташ, че си съвременния Галилей и да носиш само страдание, каза още той.

Видно е, че България се провали с ваксините. Не е страшно това, а да не си признаеш, каза от своя страна д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Предстои тежка вълна, в която трябват смели действия, което означава да бъдем нестандартни в това, което правим. Не само фармацевтите да поставят ваксини, а да се поучим от тези, които имат над 80% ваксинация.

Включително в Англия, хора с немедицинско образование поставят ваксини. Тук проблемът е с липсата на посланици какво е най-разумното решение. Посланието ми е много просто към тези, които се колебаят – дано не разбират по трудния начин, че няма конспирация в ковида. Не само, че няма конспирация, а взима жертви.

Д-р Хасърджиев заяви, че най-противопоказното е човек да има придружаващи заболявания и да заболее. Призова хората да не се колебаят. „За Бога, братя – ваксинирайте се!“, заключи д-р Хасърджиев.

Пламен Таушанов, председател на БАЗП даде пример как хората не са искали да ваксинират децата си от морбили и са се разболели 24 000. Призова за кампания, която да проучи какви са нагласите. Заяви, че е нужно да се разграничава истината от лъжата.

310 души са починали с COVID-19 през последното денонощие. Това е най-голямата смъртност за ден, отчетена от началото на пандемията у нас.

6007 са новозаразените или това са 12% от направените близо 50 000 теста.

Над 102 000 са вече активните случаи на болестта в страната.

В болници се лекуват 8030 души, като 669 от тях са в интензивни отделения.

Източник: E79 News

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!