Горещи новини

Кацаров: Зеленият сертификат е трайно решение на COVID кризата, локдаунът я отлага във времето

-13:52-Razloginfo.com
„Локдаунът отлага решаването на проблемите“, заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по време на среща на служебното правителство с президента Румен Радев за справяне на кризата, породена от COVID-19.Ако мерките се спазват, зеленият сертификат ще даде трайно решение. Ако има повече ваксинирани, трайната тенденция към новозаболели ще намалее, уточни Кацаров и добави, че подходът, който се е възприел в момента е безалтернативен.

Огромната разлика между двата подхода е в това, че локдаунът не води до трайно решаване на проблема, добави служебният здравен министър. Научен и световен проблем е признаването на антителата като гаранция и условие да живееш и работиш в безопасна среда. Въпросът ще продължава да бъде обсъждан, като Кацаров има информация, че се обсъжда и в ЕК. В тази ситуация, в която се намираме на много голям брой заразени хора, трябва да сме много предпазливи и консервативни в прилагането на такива методи, каза Кацаров.

Румен Радев призова за сериозен контрол по спазването на мерките, иначе те биха били компрометирани.

Кацаров е разпоредил проверките да завършат с предписания, а не да ги наказват и преследват. Той смята, че срокът е достатъчен, тъй като изискването за безопасна среда е въведено с моя заповед на 2 септември. Това не е нещо, което се е появило миналият вторник, но да приемем, че времето е кратно да няма санкции, но от понеделник контролът ще бъде засилен, предупреди Кацаров.

„Контролът ще бъде насочен към хората, които са злонамерени и добросъвестни“, предупреди Стойчо Кацаров.

Кацаров ще възложи на експертните съвети отново да направят преглед и ако отново посоча определено заболяване за висок риск при ваксинация на тези хора да бъде позволено да участват активно в обществения живот.

Източник: marica.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!