Горещи новини

Като във филма „Мъже в черно“! Японски учени създадоха неутрализатор на паметта

-10:58-Razloginfo.com

Процесът на прехвърляне на информацията, получена в мозъка от краткосрочна към дългосрочна памет, се нарича консолидация и ви позволява да консолидирате всяка информация, идваща отвън за дълго време. За да може човек да забрави някакво събитие, просто трябва да прекъснете процеса на консолидация.Учени от университета в Киото в Япония са се опитали да повлияят оптически на мозъка, използвайки оптогенетични техники. Технологията е тествана върху мишки и позволява, според учените, да изтрие спомените от мозъците на животните.

Оптичният метод на въздействие върху мозъка се основава на разрушаването на протеина кофилин, който осигурява оптимално функциониране на невронните връзки – синапсите. На първия етап от тестването в мозъка на експериментални мишки е инжектиран аденовирус, който действа като един вид „куриер“, доставящ протеин, свързан с флуоресцентен маркер.

На следващия етап се извършва оптичен ефект, който инициира освобождаването на кислород от протеина, което дезактивира кофилина. В резултат на това учените успяват да осъществят локален ефект върху мозъка на опитни животни в точно определен момент. По време на експеримента темпоралният дял на мозъка на мишките е облъчен два пъти.

Първият път веднага след като животното научава нова задача, а вторият път – по време на сън веднага след приключване на процеса на обучение. В резултат на това се записва пълната загуба на „спомени“ от мишките.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!