Горещи новини

Католиците празнуват Великден, православният свят отбелязва Цветница

| 10:41

Католиците празнуват Великден днес! Папа Франциск присъства на Великденско бдение снощи, но не води литургията.В проповедта си Светият отец призова вярващите Христос да стане част от ежедневието им – чрез жестове на мир в тези дни, белязани от ужасите на войната, чрез актове на помирение след разбити отношения, чрез справедливост в този свят на неравенство, и чрез истината в този свят на лъжи.

Днес православната църква отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди Кръстната смърт на Исус Христос, Той е бил посрещнат тържествено в свещения град от множество хора с палмови клони и цветя. От тук е традицията да се раздават осветени върбови клонки. Празникът е популярен като Цветница или Връбница.

У нас той е с най-много именици – близо 359 хиляди души. От тях жените са 276 хиляди, а мъжете – 83 хиляди, показват данни на Националния статистически институт.

Евангелският разказ свидетелства как при последното си идване в Йерусалим Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветни пророци. С възторжени възгласи и палмови клончета множество хора видели предишния ден възкресението на Лазар, приветствали Спасителя. Със злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем разпни го и да сме винаги с него. Сега все повече имаме нужда от Бога, имаме нужда да бъдем добри“, споделя Калина, която е една от хилядите именици днес:

„Празнуваме всички, които сме с имена на цветя, с имена на дървета. На днешния ден ми е изключително празнично. Ще отида на литургия, след което ще отпразнувам своя имен ден“.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!