Горещи новини

Капсулата Орион на НАСА се доближи най-близо до Луната

| 11:02

Капсулата Орион без екипаж от мисията Артемида I на НАСА прелетя в рамките на 80 мили (130 км) от лунната повърхност в понеделник, постигайки най-близкия подход до Луната за космически кораб, създаден да превозва хора, откакто Аполо 17 полетя преди половин век.Прелитането на капсулата около Луната дойде седмица след като Орион достигна най-отдалечената си точка в космоса, близо 270 000 мили от Земята, по средата на своята 25-дневна мисия, съобщи космическата агенция на САЩ на своя уебсайт.

Орион премина на около 79 мили над лунната повърхност в понеделник, когато космическият кораб задейства тласкащите си двигатели, за да промени скоростта си и да предприеме курс за полета обратно към Земята.

НАСА казва, че 3-1/2-минутното изгаряне ще отбележи последната голяма маневра за космически полет на Орион, преди той да падне с парашут в морето на 11 декември.

Последният път, когато космически кораб, предназначен за човешки пътувания, се приближи толкова близо до Луната, колкото Орион, беше последната мисия на програмата Аполо, Аполо 17, която пренесе Джийн Сърнан и Харисън Шмит на лунната повърхност преди 50 години. Те бяха последните от 12 астронавти на НАСА, които са ходили на Луната по време на общо шест мисии на Аполо от 1969 до 1972 г.

Въпреки че Орион няма астронавти на борда – само симулиран екипаж от три манекена – той летя по-далеч от всеки предишен космически кораб от „клас екипаж“ на 13-ия ден от своята мисия. Космическият кораб достигна точка на 268 563 мили от Земята, близо 20 000 мили над рекордното разстояние, поставено от екипажа на Аполо 13 през 1970 г., който прекъсна лунното си кацане и се върна на Земята след почти катастрофална механична повреда.

Много забавеното и дългоочаквано изстрелване на Орион миналия месец постави началото на програмата-наследник на Apollo Artemis, насочена към връщане на астронавти на лунната повърхност през това десетилетие и създаване на устойчива база там като стъпало за бъдещо човешко изследване на Марс.

Ако мисията успее, екипажен полет на Artemis II около Луната и обратно може да се случи още през 2024 г., последван в рамките на няколко години от първото лунно кацане на астронавти с Artemis III в рамките на програмата. Изпращането на астронавти на Марс се очаква да отнеме поне още десетилетие и половина.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!