Горещи новини

Как ще купуваме само с електронна рецепта антибиотици и лекарства за диабет

-10:08-Razloginfo.com

Електронните рецепти за антибиотици отново стават задължителни от днес – 1 април. Те ще се изписват и отпускат само и единствено по електронен път, тъй като изтича гратисният срок, който правителството даде за паралелно ползване и на хартиени бланки.Издадените до вчера хартиени рецепти ще важат шест месеца, когато са за многократно изписване, и един месец при еднократното изписване на дадено лекарство. Пациенти с такива бланки няма да бъдат връщани, уточняват от Министерство на здравеопазването.

От BTV припомниха, че в края на миналата година здравното министерство върна възможността за хартиени рецепти. Преди това, в средата на октомври, бе обявено, че те остават в миналото.

И въпреки че системата за издаването на е-рецепти бе подготвяна в продължение на цели две години, въвеждането ѝ беше съпроводено с много грешки и трудности. Готови ли са лекарите и фармацевтите този път?

Ние и досега отпускахме антибиотици с е-рецепта, но от днес вече това ще е задължително на 100%. В голяма степен проблемите в системата са отстранени, но не е изключено да се появят нови – те ще са свързани най-вече с липсващите лекарства, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той е категоричен, че ако лекарят позволи генерично заместване на едно лекарство с друго, фармацевтите го правят. „Призовавам лекарите по-често да позволяват тази опция, защото така се създава по-малко неприятности за пациентите“, поясни Костов.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки припомни също така, че една от последните промени в системата е свързана с т.нар. офлайн изписване на лекарства, т.е. когато лекарят няма връзка с интернет. Когато той възстанови тази връзка, е-рецептата автоматично бива вписана в системата, а лекарствата могат да се получат от всяка една аптека в страната. Когато пациентът влезе в аптеката, трябва да каже датата, на която е изписана тя, както и ЕГН-то си, поясни още той.

Целта на въвеждането на е-рецепти е да се избегне свръхупотребата на антибиотици и да се сложи края на злоупотребата с антидиабедни медикаменти. Според фармацевтите занапред ще е невъзможно човек да си купи лекарство, без то да му е предписано от лекар.

Източник: cross.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!