Горещи новини

Как се иска прошка на Сирни заговезни

-17:40-Razloginfo.com

На 17 март отбелязваме Сирни Заговезни, наричан още Запоставане, Прошка, Неделя сиропустна, Прощална неделя и Поклади. На този ден християните трябва да пречистят душите си, да се изпълнят с мир и любов, за да посрещнат Възкресение Христово. От следващия ден започват строгите Великденски пости, с които се пречиства не само тялото, но и духа. Затова в деня преди поста се иска и дава прошка.“Прощавайте, за да бъдете простени!” На Сирни Заговезни всички близки се “прощават”.

По-младите отиват у по-старите – родители, роднини, кумове. Самата прошка се иска, като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват “Прощавай!” Затова празникът се нарича още и Прощални Заговезни. При ходенето на гости се носи лимон на мъжете и портокал на жените и се пожелава “сладки заговезни “ и “леки пости”. Целта е да се възстановят добрите отношения между близките, да се пречистят, за да са готови за строгия великденски пост. Традиционен поздрав на много места в страната е “Простено – прости!”. На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: “Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви”. Затова всеки християнин трябва да поиска прошка не само от по-възрастните, но и от всички, които волно или неволно е наранил. Неслучайно всички ритуали на Сирни Заговезни са насочени към пречистването от зли сили и подготовка за пречистването на тялото чрез строгия пост.

Пречистващата сила на огъня

Популярен ритуал на Сирни Заговезни е паленето на огньове. На повечето места в България огън се пали в покрайнините на селото или на самия мегдан. От всички страни вечерта се виждат пламъците на огньовете, а през това време на мегдана се вие последното хоро преди дългия период на въздържание от храна и веселие. Сутринта на Сирни Заговезни се запалват струпаните бали сено и сухи дървета. Това става обикновено на високото място в населеното място. Но понякога има и изключения. Празнични огньове са били палени и на самия площад. След като се разгори огънят, хората започват да прескачат ритуалните огньове за здраве. Неговата очистителна сила е водеща на този празник. Освен тези огньове на Сирна неделя се палят също факли и огнени стрели. Със запалените факли, които се носят от децата или младежите се извършва ритуално очистване на нивите. Това се прави с цел нивите да дадат по-добър добив. Огънят има силата да пречиства, да прогонва лошите сили и да подготви за новото. В Библията огънят е символ на Божията святост и Божия силен гняв към всеки грях. В православието причастието се сравнява с огъня на Бога, който изгаря недостойните и пречиства достойните. Огънят е символ на Светия Дух, изразяващ неговата укрепваща и пречистваща роля, особено по отношение на човешкото съзнание.

Пречистване преди строгия пост

Сирни Заговезни е ден за пречистване – физическо и духовно. От следващия ден християните започват най-дългия и строг пост. Преди тялото да започне да се пречиства, трябва да се очисти и духът, както и да се прогонят всички зли сили, пише actualno.com. Затова всички ритуали на този ден са с една цел – да се прогонят злите сили и да пречистим себе себе си духовно, с което поставим началото на подготовката за Възкресение Христово чрез най-дългия и строг пост.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!