Горещи новини

Как действат антибиотиците?

| 18:55

Преди 20-и век не е имало ефективно лечение за инфекции, причинени от бактерии, включително пневмония, туберкулоза, гонорея, ревматична треска и инфекции на пикочните пътища. През 1929г обаче бактериологът Александър Флеминг открива първия истински антибиотик – пеницилина – с което започва зората на нова ера в медицината.От този момент нататък учените са открили десетки антибиотици, които се борят с бактериите по различни начини.

Много антибиотици, включително пеницилина, действат като атакуват клетъчната стена на бактерията. Лекарството пречи на бактерията да синтезира молекула в клетъчната  стена, наречена пептидогликан, която предоставя на стената необходимата здравина да оцелее в човешкото тяло.

Има обаче множество начини да се постигне този ефект – ванкомицинът например също въздейства на пептидогликана, но не по същия начин като пеницилина.

Други антибиотици предотвратяват успешното ДНК множене в бактерията. Вид антимикроби, наречени хинолони, атакуват ДНК гиразата – важен ензим, който участва в репликирането. Премахвайки гиразата от уравнението, ципрофлоксаикна и подобните на него антибиотици ефективно пречат на бактерията да се размножава.

Някои антибиотици, включително тетрацилинът, който се използва за лечението на акне, инфекции на дихателните пътища и други състояние, пречат на протеиновия синтез. Лекарствата правят това, като пречат на ключови молекули да се свързват с определени места в клетъчните структури, наречени рибозоми, в които протича протеиновия синтез. Без протеините, бактерията не може да изпълнява жизненоважни функции, включително да се възпроизвежда.

Други антибиотици помагат просто като не позволяват на бактерията да произвежда фолиева киселина – важен витамин – или пък нарушават целостта на клетъчната мембрана, която контролира как и какво преминава от и във клетката.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!