Горещи новини

Как да се пазим от мълниите? Вижте съветите на планинските спасители

| 15:48

Планинската спасителна служба отправи препоръки как да се предпазим. Основното, което трябва да направим, е да се информираме за прогнозата за времето, да се отървем от всички електрически уреди и метали по нас и да влезем на закрито, каза директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) Емил Нешев на извънреден брифинг.Какво представляват мълниите

Мълнията е електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност. Те могат да достигнат до един милион волта напрежение, обясни Нешев.

Информирайте се за прогнозата за времето

Най-важното нещо, което трябва направим, е да се информираме за прогнозата за времето. Съвременните технологии позволяват да следим всичко в реално време, обясни Емил Нешев. Той даде пример с Гърция. Там чрез мобилните оператори гражданите получават съобщения, когато се намират в опасна зона, допълни директорът на ПСС.

Не оставайте на открито

 

Ако сме в сграда – трябва да останем там, ако сме в кола – също, а ако се намираме навън, трябва да влезем на закрито. Най-голямата опасност е да стоим на открито или до дървета, заяви Нешев. Той добави, че след отминаване на бурята е силно препоръчително да останем поне 30 минути на закрито, защото една гръмотевица може да се движи до десет километра в хоризонтална посока. Дори и бурята да е отминала, мълнията може да ни засегне, каза директорът на ПСС. Друга препоръка е да се отървем от всичко електронно и метално по нас.

Какво да направите, когато няма къде да се скриете

Добре е да заемем поза, която е близко до земята. Може да сте клекнали, но в никакъв случай ръцете не бива да опират земята, можете да се хванете за глезените си или коленете, препоръча Емил Нешев.

Има ли опасност, ако се намирате в сграда без гръмоотвод

Когато сме в сграда, която има електрическа мрежа и водопровод, но няма гръмоотвод – шансът да има последствия за хората в нея, когато я удари мълния е по-малък. Ако обаче няма нито гръмоотвод, нито електрическа инсталация и водопровод, тя е далеч по-опасна, каза д-р Едмонд Йорданов – лекар към ПСС.

По думите на Емил Нешев причината за по-честите инциденти напоследък, са климатичните промени. В глобален мащаб наблюдаваме климатични изменения, добави директорът на ПСС.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!