Горещи новини

Как да се възстановим след вирусно заболяване – 7 упражнения

| 11:15

Студените месеци от годината са съпроводени с чести вирусни инфекции, които понякога прерастват в пневмонии или други усложнения. Възстановяването след боледуване е трудно и продължително.Лекарите често препоръчват различни дихателни упражнения при възстановяване, но има и гимнастики, които не са свързани с дишането, но подпомагат възстановителните процеси. Тези упражнения след прекаран вирус във всички случаи са полезни при дихателна недостатъчност, астма или тютюнопушене и изискват само 5 минути грижа за себе си. С тях ще се приведе в норма и кръвното налягане.

1. Упражнение

Началната позиция е седнал на стол. Гърбът е прав, а ръцете са леко свити отпред. Ръцете бавно се разтварят настрани заедно с поемане на въздух. Упражнението се повтаря плавно 5-6 пъти.

2. Упражнение 1

Това е по-сложна версия на първото упражнение. Началната позиция е отново седнало положение. Въздухът се поема предварително и чак след това се разтварят ръцете, заедно с което се издишва. Ръцете се събират отново и се вдишва. Повторението е 3 пъти.

3. Упражнение 2

Ръцете се отпускат надолу и встрани. Заедно с поемането на въздух ръцете се извиват навън. Гърдите се изпъчват напред, а с издишването се отпускат и ръцете. Прави се 5-6 пъти.

4. Упражнение 3

Дланите се поставят на кръста. Поема се въздух и заедно с това лактите се избутват назад, а гърдите леко напред. Издишването се прави заедно с отпускането на тялото. Отново се повтаря 5-6 пъти.

5. Упражнение 4

Ръцете се поставят отпред. С повдигането им нагоре се вдишва, а с отпускането надолу се издишва. Упражнението се изпълнява бавно и плавно 5-6 пъти.

6. Упражнение 5

То е леко усложнен вариант на предишното. Ръцете отново са отпред. Вдигат се нагоре заедно с поемането на въздуха. В крайната точка въздухът леко се задържа, а при отпускането на ръцете надолу се издишва. Изпълнява се 3 пъти.

7. Упражнение 6

Изпълнява се в удобно седнало положение. Ръцете и врата трябва да бъдат отпуснати. Диша се бавно през носа като се брои до 3, а след това се издиша, като се брои до 4. Издишването трябва да бъде по-бавно от вдишването. Така се диша за около 2 минути, може да продължи до 5 минути.

Източник: Edin.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!