Горещи новини

Как да забавим износването на гумите

-11:01-Razloginfo.com

Трябва да внимавате с износването на гумите, тъй като неравномерното износване ще се отрази неблагоприятно на безопасността и може да доведе до ненужни и нежелани разходи. Nokian Tyres установи разликата в степента на износване между предните и задните гуми.

Полеви тестове проведени от Nokian Tyres показват, че задвижващите гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото управляемите. Затова е важно да разменяте местата на гумите, дори и в средата на сезона.

„Има голяма разлика в износването, което се получава при предния и задния мост на автомобила, което означава, че е нужно да сменяте местата на гумите. Големи разлики в сцеплението отпред и отзад се отразяват негативно върху безопасността по време на шофиране. Завъртането на гумите може също да Ви спести пари, понеже ще можете да използвате един и същ комплект гуми по-дълго.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.


Тестовете проведени от Nokian Tyres, показват, че когато шофирате със зимни гуми на автомобил с предно задвижване, предните гуми могат да се износят до четири пъти по-бързо отколкото задните. При летните гуми, степента на износване на предните гуми може да достигне до два пъти повече отколкото при задните гуми.

Шофирайте спокойно и проактивно

Спокойното и проактивно шофиране ще намали износването. Добре е да избягвате рязкото спиране, ускоряване и резките маневри.

„Това не е фактор с малко значение. Агресивното шофиране и мощните автомобили излагат гумите на повече натоварване от обикновено, което може да доведе до неравномерно износване на гумите.“, казва Мати Мори.

Използването на правилно налягане в гумите спрямо товара, намалява износването, съпротивлението при търкаляне и подобрява стабилността при шофиране. Налягането ще спадне в студа, така че е нужно да помпате зимните си гуми с 0.2 бара (20 kPa) повече от препоръчаните от производителя стойности. Препоръчителното налягане на гумите е налично в ръководството на автомобила например. Трябва да настройвате налягането на гумите когато са студени, особено преди да тръгнете на дълго пътуване.

Когато поставяте зимните гуми, е нужно да проверите и оставащия протектор върху основните канали. Зимните гуми на Nokian Tyres са снабдени с индикатор за безопасно шофиране (DSI), който помага на шофьорите: когато символът със снежинката върху протектора на гумата се износи, това означава, че е време за нови зимни гуми.

Нужно е също така да проверявате датата на производство на гумите, отбелязана на страницата на гумата. Серията от цифри и букви показва възрастта на гумата: първите две цифри показват седмицата на производство, докато последните две се отнасят за годината. Използвайте един комплект гуми за най-дълго време от шест зимни сезона.

По-старите автомобили се нуждаят от добри гуми

Ефекта от износването на гумите може да се наблюдава при ускорение, спиране и странично сцепление.

„Съвременните автомобили имат системи за контрол, които помагат на водача, но дори те не могат да надделеят над законите на физиката. Системите могат единствено да Ви помогнат когато гумите имат сцепление“, казва Мартин Дражик, експерт и продуктов мениджър в Nokian Tyres.

Много шофьори мислят, че почти всяка гума е достатъчно добра за стара кола или за втория семеен автомобил. Обосновката може да е, че в купуването на скъпи гуми за евтина кола няма много смисъл, или че вторият автомобил се използва рядко. От гледна точна на безопасността, обратното е вярно.

Когато автомобилът не е снабден с най-модерните технологии, добрите гуми могат да бъдат дори и по-важни отколкото при нов автомобил. Вторият семеен автомобил или третата кола, може да се използва от най-неопитния шофьор в семейството. Добрите гуми са основен елемент за сигурността при шофиране.

„Всесезонните гуми често се ползват при втория семеен автомобил. Те са идеален избор когато се ползват на места с умерен климат. Тази година Nokian Tyres представи нова линия първокласни всесезонни гуми – Nokian Seasonproof и Nokian Seasonproof SUV. Тези нови гуми са разработени, за да отговарят на нуждите на шофьорите в Централна и Източна Европа и са проектирани да бъдат гъвкави и адаптивни както към зимни така и летни сезонни условия.“, добавя Дражик.

Първокласните гуми са разумен избор, тъй като разработването на тези продукти е фокусирано върху запазване на гумата възможно най-безопасна, дори и когато се износва.

Съвети за забавяне на износването на гумие

– Регулярно сменяйте позицията на предните гуми със задните и обратно. Това е нужно да се прави на всеки 10 000 километра най-много.
– Избягвайте резките спирания и ускорение, както и резките маневри.
– Уверете се, че гумите Ви имат правилно налягане. През зимата добавете 0.2 бара над това, което препоръчва производителят на автомобила. Винаги проверявайте налягането на гумите когато са студени.
– Не съхранявайте гумите си навън на слънце; използвайте хотел за гуми или друга локация, която е тъмна и има контрол на температурата.
– Когато специалист поставя гумите Ви той може да Ви даде и повече информация за състоянието им.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!