Горещи новини

Какъв е мозъкът на надарените и по-талантливите

-12:58-Razloginfo.com

Надарените и по-талантливите деца имат мозък, който се развива малко по-различно от другите: кората на мозъка се сгъстява по-дълго време, а също и бялото вещество, на нивото на мазолестото тяло.В резултат на това те учат повече и мислят по-бързо.

Гениалността не се вижда само чрез работа или теории, тя се вижда и на ядрено-магнитен резонанс.

По този начин техниките за изобразяване на мозъка са разкрили, че мозъкът на млади хора, надарени със забележителен интелект, измерен с коефициент на интелигентност по-голям от 120, се отличава по дебелината на кората.

При надарените деца този външен слой на мозъка, изграден от сиво вещество, където се раждат разсъжденията и интуицията, се развива различно в зависимост от възрастта и интелигентността.

Докато кората на децата с нормален до висок интелект – IQ между 83 и 120, достига своя максимална дебелина около 7-годишна възраст, след това изтънява до 19 години, тази на по-надарените е по-тънка преди 7 години, но продължава да се сгъстява до 11 години, преди да се рафинира по-бързо.

Въпреки това, дебелината на кората зависи не само от броя на невроните и синапсите, които ги свързват, но и от количеството глиални клетки – клетките, поддържащи невроните, или дори от наличието на миелинова обвивка, заобикаляща клетките.

На около 7-годишна възраст кората на децата със стандартен интелект става по-тънка, като елиминира ненужните връзки между невроните в полза на ученето – детето натрупва знания и затова мозъкът му засилва пътищата за обработване на информацията – изчисление, писане, език.

Накратко – мозъкът на гениите може да е същият като този на хората с нормални нива на коефициент на интелигентност, но изглежда е форматиран да функционира по-оптимално и това прави разликата.

Източник: standartnews.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!