Горещи новини

Какво ще се случи, ако космическите полети се увеличат десетократно?

| 12:01

Ново проучване установи, че въглеродните емисии ще нагреят тропосферата и ще предизвикат глобални вятърни течения. В изследване, публикувано по-рано този месец, Националната агенция на САЩ за океаните и атмосферата (NOAA) симулира ефекта от силно увеличените космически полети върху стратосферата. Резултатите показват, че планираните космически полети през следващите няколко десетилетия може да повишат температурата на Земята, да променят глобалните въздушни течения и да навлажнят озоновия слой. Изследването се появява в Journal of Geophysical Research: Atmosphere.В наши дни е трудно да отворите който и да е технологично или научно ориентиран новинарски сайт, без да видите нещо за изстрелванията на сателити на Илон Мъск, плановете му да изпрати много кораби на Марс, големия списък на НАСА с предстоящи изстрелвания на мисия Артемида, възхода на частните космически полети, и увеличаването на националните космически полети от непредставени преди това нации. Това е огромен момент за космоса, така че трафикът е на път да се влоши.

Когато за първи път стана ясно, че NOAA е изследвала ефектите от увеличените изстрелвания на космически кораби върху атмосферата, изводите бяха, че това може да е свързано със занаятите, които „пробиват“ и изгарят околните облаци – нещо, което може да повлияе на валежите, тъй като създава ефект, наречен нуклеация. Те са известни като дупкообразни облаци, които макар да изглеждат интересно, всъщност не влияят толкова много на нищо.

Истината обаче се оказа много по-мрачна… буквално. В проучването NOAA изследва основно наводнението от черен въглерод, който идва от емисиите на ракетно гориво, което те взривяват през втория слой на атмосферата, известен като стратосферата. На практика цялото ракетно гориво е направено от въглеводороди, нещо, което индустрията работи, за да се опита да намали или смекчи. Повечето въглеводороди изгарят керосин и оставят след себе си следа от изгорял или черен въглерод под формата на сажди.

Черният въглерод в атмосферата е като да облечете Земята в черна риза в слънчев ден. Той привлича и задържа топлината, което води до цялостно затопляне на атмосферата. Самолетите също отделят въглеродно замърсяване по този начин, но има няколко ключови разлики. Първо, самолетите отделят съответно по-малко въглерод, защото излитат по начин, който не се бори толкова много с физиката. И второ, почти всички търговски самолети достигат максимума си в тропосферата, един слой под ключовата за озона стратосфера. (Доколкото си струва, авиокомпаниите работят за намаляване на въглеродните емисии и са тествали неща като водороден самолет и частично електрически самолет.)

За своето изследване NOAA използва днешната базова линия за въглеродно замърсяване, което е 1000 тона ракетни сажди годишно. След това екипът умножи тази цифра по 10, което според него е правдоподобна оценка предвид скорошното увеличение на изстрелванията на ракети, както и глобалните планове през следващите няколко десетилетия. При тази прогнозирана скорост количеството сажди от ракетно гориво в стратосферата ще повиши температурата в този слой с до 4 градуса по Фаренхайт.

Това е повишаването на температурата, което от своя страна засяга озоновия слой, но не е само това. Повишаването на температурата се отразява и на атмосферната циркулация, която е сложното наслагване на вятърни течения, които тласкат въздуха по целия свят през цялото време – като струйни потоци или полярни вихри.

Повишаването на температурата, което NOAA прогнозира, ще намали някои струйни потоци с до 3,5 процента. Както повишаващата се температура, така и промяната в струйните потоци ще намалят озона в глобалните ширини на север от Хюстън, Тексас, с цели 4 процента.
Тези, които изстрелват ракети в космоса, не са свикнали с факта, че въглеродните емисии от ракетното гориво са огромен проблем. Има редица алтернативи, които са в различни фази на изследване, включително някои, които вероятно се считат за непопулярни, като ядрените реактори. Ако не друго, изследването на NOAA ще помогне да се стимулират повече проучвания на тези алтернативи и това може да означава, че ще видим прототипи на ядрени ракетни реактори по-рано, отколкото се очакваше.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!