Горещи новини

Какво трябва да бъде правилното съхранение на тези 8 храни

-15:39-Razloginfo.com

Кафе:

Естествено, че дългото съхранение на ароматната напитка няма да го развали, но не така стои въпросът с вкусовите му качества. Знаете ли, че дори пълнозърнестите храни и вакумираните зърна могат да загубят аромата си след месеци на съхранение на рафта в някой шкаф? Какво остава, ако пакетът е отворен и със сигурност вече е абсорбирал влагата и миризмата на другите продукти.


Брашно:

Правилото за кафето важи с пълна сила и за брашното, което също има свойството да абсорбира влагата от въздуха. Освен това, в него биха могли да влязат всякакви паразити, които да засегнат и други храни, които са в непосредствена близост. За да предотвратите това и да увеличите срокът на годност на брашното, ви съветваме да го държите на хладно или най-добре в хладилник. Ако нямате възможност, стремете се да купувате по-малки опаковки, които да изразходвате бързо, а остатъка винаги съхранявайте в пластмасови и добре затворени контейнери.

Подправки:

Не, не говорим за солта и черния пипер, а за по-специфичните такива като джинджифил, канела, босилек и т.н., които не използваме ежедневно. Дори и да ги съхранявате на сухо и тъмно след време те просто ще загубят аромата си. Така че, ако наистина искате да се насладите на богатството на техните вкус и благоухание, най-добре използвайте смлените подправки в рамките на 6 месеца, а стръкчетата до 2 години.

Захар:

Добрата новина е, че захарта би могла да се съхранява до няколко години, без да загуби вкуса си. Но е важно да се спазват няколко определени условия: добре запечатани пликове, проветриво сухо помещение и оптимална температура. В противен случай ще се сблъскате с дървеници, мухал и характерна миризма на старо, както и променени вкусови качества.

Мая:

Всеки любител на печивата поне веднъж в живота си на кулинар се е сблъсквал с проблема, че тестото му не успява да втаса поради някаква причина. Започват самообвинения и съмнения в собствените умения, а причината съвсем не е там… Понякога проблемът е в изтеклия срок на годност. Съветваме ви най-добре да съхранявате маята до 3-4 месеца в хладилник и никога не забравяйте да проверите срока ѝ преди да започнете да готвите.

Различни меса:

Запасите от голямо количество месо е доста противоречива тема. Особено, когато се изкушавате да спестите пари и да купите конкретен продукт на промоция. Доказано е обаче, че въпреки че е технически безопасно да се яде дълбоко замразявано месо, то със сигурност ще има различен вкус и ще стане сухо при приготвяне. Ако това не ви плаши, съветваме ви да разпределяте всичко предварително на малки порции в пликове, а не да размразявате и замразявате отново и отново едно и също парче.

Ароматни олиа

Това може и да ви изненада, но маслата нямат безкраен срок на годност – около година при отваряне и до 3 години при затваряне, в зависимост от вида на маслото (зехтинът има най-дълъг максимален срок). Освен това, всички те изискват много по-внимателно съхранение, тъй като олиото не трябва да влиза в контакт с кислород, а промените в температурата и светлината са вредни за него.

Отворените сосове

Кой не познава ситуацията, когато няколкото рафта на вратата в хладилника са пълни с безкраен списък от вече отворени сосове… Не забравяйте, че повечето от тях имат по-кратък срок на годност, веднага щом ги отворите. И дори плътно затвореният капак и съхранението им в хладилника няма да спасят положението. Съветваме ви внимателно да следите всички бутилчици, бурканчета и контейнерчета, за да не трябва наведнъж да се разделите с всички тях.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!