Горещи новини

Какво се случи след като западните компании напуснаха Москва

| 13:14

Нарастващото ниво на незаетост на уличните търговски обекти по търговските улици на Москва поради напускането на международни марки и ограниченото търсене от руските вериги по време на кризата принуждава собствениците на помещения да правят отстъпки на наемателите. Минималната искана наемна цена на някои централни локации е намалена с до 45%. Собствениците на имоти разчитат на повишена активност на потенциалните наематели през есента. Експертите обаче предупреждават, че рецесията ще продължи поне година.Минималната наемна ставка, поискана от собствениците на улични търговски обекти в Москва, е намаляла с 10-45% на годишна база в половината от търговските улици на столицата, според изчисленията на консултантската компания Knight Frank. На авеню Мира спадът е 33%, до 20 000 рубли/кв.м, на ул. Арбат и Пятницкая – 20%, съответно до 40 000 и 20 000 рубли/кв.м годишно.

През първата половина на годината процентът на незаетите магазини по пешеходните улици в центъра е бил 17,2%, което е с 5,3 процентни пункта повече, според Knight Frank.

“Динамиката се дължи на напускането на международни марки от руския пазар“, казва Ирина Козина, директор на отдел „Търговски обекти“ в Knight Frank.

Цените за малки помещения в някои топ локации не намаляват, а някъде дори растат. Според Knight Frank, например, в Патриаршеските езера наемът се е увеличил с 40% до 210 000 рубли/кв.м за година. Но като цяло е по-трудно да се наемат помещения, включително поради намаляването на новите офиси на банки.

Според Knight Frank сега 45% от търсенето на улични търговски обекти на пешеходни улици се генерира от ресторантьори, 24.7% от търговци на дребно на дрехи и 9% от вериги за обувки.

Активността в сегмента се поддържа от наематели сред участниците на пазара за обществено хранене. Търговците на дребно на нехранителни стоки сега се занимават предимно с премахването на пропуските в асортимента поради проблеми с вноса и задачата за разширение не е на преден план за тях. Веригите за хранителни стоки също до голяма степен са спрели експанзията си и са готови да наемат само обекти с гарантирано висок трафик.

„Собствениците на помещенията, от своя страна, са принудени да преразгледат стратегията за преговори, ако не могат да намерят наематели дълго време“, обяснява Ирина Буренко.

„Всеки магазин, разположен извън мол, първоначално имаше своя собствена прогноза за рентабилност и изплащане, от която се ръководеха собствениците, по-специално при сключване на договори за заем. Затова отдаването под наем на помещения, макар и с отстъпка, сега е изключително важно за тях“, обясняват експерти. Сега собствениците са по-лоялни към осигуряването на правото на предсрочно оттегляне от договора за наемателите, а някои са готови да обсъдят установяването на процент от оборота като част от наемната ставка.

Ирина Козина признава, че растежът на свободните площи на централните улици ще продължи на фона на нови решения за изтеглянето на чуждестранни марки от руския пазар.

Самите собственици на подобни обекти обаче не са толкова песимистично настроени. Част от тях очакват съживяване на търсенето на улични търговски площи след преодоляване на лятната рецесия. Но бизнесът все още не е усетил пълното въздействие на санкциите. Слабата активност на търговците на дребно може да продължи поне една година, прогнозират анализатори.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!