Горещи новини

Какво се крие зад най-тежката врата в света?

| 17:44

Най-ранните ни предшественици са бродели много години, докато открият естествен подслон в пещерите. Успели са да намерят убежище, където да са в безопасност от врага и хищниците. Убежище с естествена защита от дебели стени, на което обаче му липсва едно нещо. Вратите не само ни предпазват, но и задържат топлината в домовете ни. Първите данни за използването на врати се откриват в рисунки в египетска гробница отпреди 4000 години. Никой не знае кой е изобретил вратата, а само че вероятно идва от централен Египет.Някои от най-тежките врати днес са в банковите трезори, където пазят големи суми пари и скъпоценности. Въпреки това, най-тежката врата в света всъщност не е в банка, а в една лаборатория.

Национална лаборатория Лорънс Ливърмор разполага с врата с тегло 44 тона, дебела е 2.5 метра и широка 3.6 метра. Човек би си помислил, че за отварянето на толкова голяма и тежка врата ще са нужни доста хора, но поради използваната специална технология за пантите на вратата, тя може да се отвори от един човек.

Какво се крие зад тази врата? Какво може да е толкова ценно, че да се пази толкова строго? Интересно, но вратата не е създадена, за да пази това, което се намира в лабораторията. Точно обратното. Тя пази света от намиращото се вътре. Лабораторията е използвана от много години за изследването на различни метали и други материали. Вратата е щит за RTNS-II – най-мощният източник на непрекъснат синтез на неутрони в света. Учените от цяла свят го използват, за да изучават свойствата на метали и други материали за използването им в ядрени централи.

Всичко това означава, че става въпрос за огромно количество радиация и поради тази причина е необходима доста солидна врата, която да попречи на радиацията да излезе от лабораторията.

Източник: neobiknoveno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!