Горещи новини

Какво отключва агресията при пиене

-17:33-Razloginfo.com

Употребата на големи количества алкохол е честа причина за скандали и насилие в едно семейство.Според американски учени проблемът с пиенето може да бъде разрешен, ако се обърне внимание на начина, по които пият съпрузите.

Американските специалисти провели изследване, базирано на анкети от 1500 калифорнийски двойки, доказващо, че напиването може да бъде само повод за забавление без да провокира семейни проблеми.

Експертите от профилактичния център за изследвания в Калифорния и Университета в Аризона обобщили и класифицирали информацията, получена от анкетите, спрямо местата, където семействата най-често пиели алкохол в големи количества.

Предложените места варирали от ресторанти и барове, до купони вкъщи, паркове и други обществени места.

Резултатите показали, че мъжката агресия към жените нараствала, ако двойката се напива на обществено място, а женската агресия се отключвала, когато семейството пие с приятели у дома.

Според авторите на проучването насилието след употребата на спиртни напитки е провокирано предимно от обстоятелствата.

Учените призовават, за да се избегнат рисковите ситуации, семействата да не пият заедно на места, където обстоятелствата могат да подразнят някои от членовете на семейството.

Агресивното пиянство може да замъгли преценката на човек и да извади на показ отрицателните му черти.

Когато са пийнали повече, хората действат импулсивно без значение дали по принцип са спокойни и уравновесени натури.

Експертите твърдят, че социалното обкръжение също оказва голямо влияние. Когато заобикалящите са трезвомислещи, рядко се реагира агресивно и гневно дори употребата на алкохол да е прекалена.

Проучване на изследователи от Ohio State University доказало, че консумацията на чист алкохол по-често провокира към агресия за разлика от консумацията на алкохол, разреден с безалкохолна напитка.

В експеримента на учените от Охайо взели участие 495 доброволци на средна възраст 23 г. като половината от тях трябвало да се напият с чист алкохол, а друга част с алкохол, разреден с портокалов сок.

Резултатите показали, че доброволците, които пиели неразредени спиртни напитки, станали много по-агресивни в сравнение с другата половина от участниците, които разреждали спиртните си напитки със сок.

Източник: ezine.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!