Горещи новини

Какви 10 забележителности в и около Разлог видя сайтът 10-те най

-15:25-Razloginfo.com

Разлог става все по-популярна туристическа дестинация. Ключът е в природата и гостоприемството на местните хора, в запазените традиции.Градчето има приветливо лице с много зеленина, кафената и ресторанти с отлична кухня. Тук добре ще си похапнете на сносни цени, а децата ще се забавляват, тичайки безопасно под сенчестите корони на дърветата от градския парк. Разлог не е далеч от Банско, но има свое собствено очарование, жизненост и характер.

Хотелските комплекси се намират в курортни зони на около 5 километра извън града. В местностите Бетеловото и Катарино е изградена и успешно работи през цялата година забележителна леглова база. Предложенията са разнообразни: настаняване в хижи и къщи, четиризвездни и луксозни СПА хотели.

Климатичните особености на Разложката котловина, изворите с минерална вода и подходящата инфраструктура превръщат Разлог в нова и модерна дестинация за балнеология, СПА и спорт.

Ето какво ни разказва сайтът 10-те най за Разлог и околностите му:

Забележителности в Разлог

1. Църквата „Свето Благовещение“ в Разлог

Храмът с извисяващи се бели куполи е духовна светиня на Разлог. Осветен е през 1939 г., като в архитектурен план са заимствани идеи от катедралата във Варна. Църквата е светла и просторна. Тя е обичан дом от местните хора, които я даряват и подреждат с вкуса на собствената си къща. Затова пред икони и светини ще видите многобройни ръкоделия, дело на сръчната и обичаща красивото разложанка.

Мястото е предпочитано за хубави поводи, бележещи начало, заради „благата вест“ като послание към бъдещето. Стенописите във вътрешната страна блестят с цветовете си и впечатляват с рисунъка си. Те са завършени в края на 80-те години на миналия век и наскоро реставрирани. За кръщенета и венчавки, за благословия и молитва църквата „Св. Благовещение“ е с винаги отворени врати. Храмовият празник е на 25 март.

2. Историческият музей

10 забележителности във и около Разлог

Изключително ценна е дейността на Историческия музей в Разлог за запазване на българските традиции. Посещението тук не е за изпускане. Екскурзоводите са сърцати хора и могат да ви разкажат многобройни интересни истории от града, планината и региона. Богатата музейна сбирка включва колекции от носии, тъкани и украшения, образци на бусинска керамика. С партньорството на фондация „Българските корени“ музеят издава забележителна книга- каталог на разложката носия, включваща в себе си качествена фотография и етнографски материали.

Музеят е в близост до църквата „Св. Благовещение“ по линията на така наречената Дълга махала. Пред него е разположен малък парк с така наречената чешма на цар Симеон. Празниците на традицията в Разлог са: 1 януари – Старчевата, кукерски фестивал, 21 януари – Бабинден, Фестивалите „На армане с тапане“ през юни, „1000 носии на едно място“ през лятото.

3. Древният български календар

Дванайсетте мраморни плочи с животински знаци върху тях са разположени в кръг край езерото. Те са копие на древния български календар, възпроизведен от амулет с диаметър 10 см, датиран от VIII век и намерен в землището на Разлог.

Астрономическите знания на древните българи са били забележителни. Техният календар е по-стар от този на маите и китайския календар. Интересното е, че според редица специалисти може да се говори за българско летоброене или за „българска ера“. Началото на българското летоброене или „създаването на света“ е 5504 г.пр.Хр., случайно или не съвпадаща с доказания научно голям природен катаклизъм – Потопът в Черно море.

Най-характерното за древния български календар: Той е слънчев и започва след най-късия ден от годината и периода на зимното слънцестоене. Това е Еднажден или Игнажден – 21 декември. В невисокосна година броят на дните в календара е 364, като те се разпределяли в 4 еднакви тримесечия, съответстващи на познатите ни сезони, състоящи се от 91 дни или 13 седмици. Всеки първи ден от годината и сезона е започвал в неделя. Първият месец от всеки сезон е с 31 дни, а останалите два са с по 30 дни. При високосна година след шестия месец се поставя още един еднажден (или „нулев“ ден, който не е част от определен месец).

Годините се групират в цикли от 12 години и 60 години. 12-годишните цикли се свързват с периода на обикалянето на планетата Юпитер около Слънцето. Всяка година носи името на определено животно, което е и име на съответно съзвездие. Животинските знаци от 12-годишния цикъл са свиня, мишка, вол, барс/тигър, заек, змей, змия, кон, маймуна, овен, петел, куче.

4. Градският площад, паркът с езерото и колекциите от звънци на чаушите

10 забележителности във и около Разлог

Широкият площад и паркът с езерото са задължителна спирка за всеки посетител в Разлог. На входа към парка има парапет със звънци, които всеки преминаващ се изкушава да удари, за да чуе тяхната мелодия. Децата особено много се забавляват със звънците, които са разположени и на други места около центъра.

Няма да е изненадващо, ако от този обичащ музиката град, се появят звънари – майстори на биенето на камбани, една забравена професия. Всъщност идеята за поставянето на звънците идва от най-големия фестивал в Разлог – Старчевата, с който започва новата година на 1 януари.

В Разлог имат отношение към изкуството. Ще забележите красиви пейки и пергули с увивни растения, фонтани и мостчета, кокетни кафенета и ресторантчета.

5. Старата турска баня

Известно е, че по време на Османското владичество Мехомия (старото име на Разлог) е околийски център. Тук са се помещавали държавните органи, конакът, кадията и естествено – турската баня. Сградата на банята е запазена и впечатлява със своя майсторски градеж от камъни и червени тухли. В момента функционира като информационен център. Към нея естетично се пристроява механа с широк двор и интересен интериор, в който ще видите стари гевгири и медни съдове, превъплътени в осветителни тела, дело на известните бански ковачи. Турската баня е в периферията на градския парк и до нея има детска площадка.

Забележителности около Разлог

1. Църквата Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат в Добърско

10 забележителности във и около Разлог

Малката църква в Добърско е най-посещавания културен паметник в дестинацията и на 18 км от Разлог. Святото място е обгърнато с легенди. Една от тях е за ослепените войниците на цар Самуил, които по път към Рилския манастир спират на това място и намират облекчение на болките си, като обливат очите си с лековита вода.

Малкото изворче е в двора на църквата сред пъстри цветя. Самата църква е вкопана в земята и скрита зад високи оградни зидове. Вътрешността ѝ впечатлява с богата стенописна украса. Добре би било, преди да посетите храма, първоначално да се обадите, за да видите по кое време на деня това е възможно, тъй като беседите са с продължителност 30 минути и не се допуска постоянно влизане и излизане на хора.

2. Възстановената римска баня в село Баня

Село Баня е на 7 км от Разлог. Горещите минерални извори тук са известни още от Античността. По проект е реставрирана старата римска баня и тя е отворена за посещения.

3. Паметникът, посветен на Илинденското въстание и пределската чешма

Проходът Предел е вратата към Разложката котловина. Загърната от планини Разложката котловина е с бунтовна история. Най-високата точка на Предел е ознаменувана от забележителен паметник, посветен на 130 години от Илинденско-преображенското въстание. Паметникът Илинденци е дело на скулптора проф. Емил Попов и е открит през 2003 г. Издигнатите гранитни блокове са пантеон на саможертвата в името на свободата, на дълга, който не се избира, а приема.

В близост до паметника е известната пределска чешма с течаща студена вода от склоновете на Пирин. Тук постоянно има спиращи коли и хора, които искат да си налеят бистра и сладка вода. Ако ви се случи нощно време да минете през това място, ще се удивите от звездното небе, невероятния аромат на бор във въздуха и тишината.

4. Паркът за реадаптация на танцуващи мечки в Белица

Белица е на 20 км от Разлог. Хуманният проект на френската актриса Бриджит Бърдо и фондация „Четири лапи“ спасява от насилие танцуващите мечки в България. Той отваря врати през 2000 г. и днес е любимо място за посещение от дестинацията Банско и Разлог. В информационния център могат да се гледат разтърсващи филми за живота на мечките в окови, преди те да намерят място за връщане към естествената природа. Децата доста се забавляват, наблюдавайки животните, наоколо има възможност за пикник и приятно прекарване на времето сред рилските поляни.

Паркът е отворен за посещения през есенните месеци от септември до ноември от 12:00 ч. До 18:00 ч. През зимата мечките заспиват своя зимен сън и паркът е затворен.

5. Банско

10 забележителности във и около Разлог

Възрожденският град и световен ски център е на 7 км от Разлог. Интересуващите се от история могат да посетят Музейния комплекс, в който се включват обектите: Къща на Никола Вапцаров, Постоянна иконна изложба на Банската художествена школа, Веляновата къща, Къщата на Неофит Рилски, Етнографски музей Радонова къща, Духовно-исторически комплекс Паисий Хилендарски. Емблемата на града е църквата „Св. Троица“, построена през 1835 г. и часовниковата кула-камбанария. Пред нея е паметникът на Паисий Хилендарски.

Градът е гостоприемен с много възможности за пешеходни разходки. От центъра на Банско по живописната улица „Гоце Делчев“ се стига до Национален парк Пирин за 25 минути пеша. Банско е забележителен със своите механи и местни певци и оркестри.

Източник: 10te.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!