Горещи новини

Какви са тези странни неща, които виждате да плуват в очите ви?

-20:39-Razloginfo.com

Забелязали ли сте малките подобни на червейчета песъчинки, които се носят без посока в полезрението ви? Тези дразнещи малки „паяжинки“ се наричат мътнини и се срещат при близо 70 процента от хората. Какво всъщност представляват?

Мътнините са сенки, хвърлени от обекти, намиращи се в ясната и подобна на гел субстанция (стъкловидно тяло), която съставлява по-голямата част от интериора на окото и благодарение на която то запазва кръглата си форма. Когато премине през лещата, фокусираната светлина трябва да преодолее и въпросната субстанция, за да достигне ретината в задната част на окото. Тя се състои предимно от вода, но съдържа и протеини и различни други съставки.Мътнините обикновено са протеини в стъкловидното тяло, които са се струпали заедно. Те блокират светлината и съответно хвърлят сянка върху ретината. Обикновено приличат на прозрачни кръгове или попови лъжички и стоят постоянно в окото.

2

Понякога малки кръвоизливи в окото могат да предизвикат мътнини, след като червени кръвни телца влязат в стъкловидното тяло. Те изглеждат тъмносиви и изчезват след време, когато кръвта от кръвоносните съдове в ретината се абсорбира.

Не на последно място, мътнините могат да се образуват от свиване на стъкловидното тяло, което се случва по принцип с напредъка на възрастта. Докато гелът се отдръпва от ретината, малки парченца могат да навлязат в него и да се превърнат в мътнини. Те обикновено приличат на паяжинки.

Мътнините се виждат най-ясно, ако се вгледате в нещо ярко, като например лист бяла хартия или синьото небе. Ще забележите, че те се движат заедно с окото ви. Понякога това е най-обикновено дразнение, с което хората свикват. Друг път обаче могат сериозно да попречат на зрението и да изискват операция. Процедурата включва премахването на гела и заместването му с физиологичен разтвор.

Източник: izumitelno.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!