Горещи новини

Какви са проблемите на зеленчукопроизводителите, година след градушката в Калояново?

-15:10-Razloginfo.com

Година след градушката, която унищожи хиляди декари зеленчуци в община Калояново, производителите работят на загуба. На фона на повишените цени на торове, препарати и материали за напояване, не е преминал и страхът от природното бедствие.Заради забавените обезщетения след градушката повечето стопани са засели доста по-късно площите със зеленчуци. Изплатените суми обаче не покриват и увеличените разходи тази година. Дори гумените маркучи за капковото напояване в оранжериите са по-скъпи.

Почистени и пакетирани салатите тръгват от полето край Ръжево Конаре към големите вериги. Тази година себестойността на една салата е два пъти повече от миналата година. За сметка на това обаче изкупната ѝ цена остава същата.

Себестойността на една салата в момента е 25-26 стотинки, миналата година беше под 20 стотинки, заяви Гюрга Даржонова, зеленчукопроизводител от Ръжево Конаре.

Заради високата цена на амбалажа консервни фабрики изкупуват все по-малки количества от продукцията.Фермерите все още не могат да забравят преживяното преди година.

Заради липсата на работници, които предпочитат гроздобера в чужбина, има опасност и голяма част от продукцията да остане неприбрана от полето.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!