Горещи новини

Какви са ползите от алое вера

| 14:13

Алое вера е популярно лечебно растение, което хората използват от хиляди години. То е дебело, късостеблено растение, което съхранява вода в листата си. То е най-известно с лечението на кожни наранявания, но има и няколко други приложения, които потенциално могат да бъдат полезни за здравето. В тази статия са изброени 6 потенциални ползи за здравето от алое вера.1. То съдържа полезни растителни съединения

Козметичната, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост използват широко алое вера, а годишната пазарна стойност на растението се оценява на 13 млрд. долара. Алое вера е известно с дебелите си, заострени зелени листа, които могат да достигнат дължина около 30-50 см. Всяко листо съдържа слузеста тъкан, която съхранява вода, и това прави листата дебели. Тази изпълнена с вода тъкан е „гелът“, който хората свързват с продуктите от алое вера. Той съдържа повечето от полезните биоактивни съединения в растението, включително витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти.

2. Има антиоксидантни и антибактериални свойства

Антиоксидантите са важни за здравето. Гелът от алое вера съдържа мощни антиоксиданти, принадлежащи към голямо семейство вещества, известни като полифеноли. Тези полифеноли, заедно с няколко други съединения в алое вера, помагат за потискане на растежа на някои бактерии, които могат да причинят инфекции при хората.

3. Ускорява заздравяването на рани

Хората най-често използват алое вера като локално лекарство, втривайки го върху кожата, вместо да го консумират. Всъщност то има дълга история на употреба при лечение на рани и особено на изгаряния, включително слънчево изгаряне. Проучванията показват, че то е ефективно средство за локално лечение на изгаряния от първа и втора степен. Например, източник на експериментални изследвания установява, че алое вера може да намали времето за заздравяване на изгаряния с около 9 дни в сравнение с другите лекарства. То също така помага за предотвратяване на зачервяването, сърбежа и инфекциите. Доказателствата за това, че алое вера помага за заздравяването на други видове рани, не са убедителни, но изследванията са обещаващи.

4. Намалява зъбната плака

Кариесът и заболяванията на венците са много често срещани здравословни проблеми. Един от най-добрите начини за предотвратяване на тези състояния е да се намали натрупването на зъбна плака.

5. Той намалява запека

Алое вера може да помогне и за лечението на запек. Този път ползите се дължат на латекса, а не на гела. Латексът е лепкава жълта утайка, която се намира точно под кожата на листата. Ключовото съединение, отговорно за този ефект се нарича алоин, който има утвърдено слабително действие. Противно на общоприетото схващане, алое вера не изглежда да е ефективно срещу други храносмилателни състояния, като синдром на раздразнените черва или възпалителни заболявания на червата.

6. Може да подобри състоянието на кожата и да предотврати появата на бръчки

Съществуват някои предварителни данни, които показват, че локалният гел от алое вера може да забави стареенето на кожата. В проучване от 2009 г., проведено сред 30 жени на възраст над 45 години, приемът на орален гел от алое вера увеличава производството на колаген и подобрява еластичността на кожата за период от 90 дни.

Рискове

Алое вера е безопасно средство за защита с малко известни странични ефекти. Според Националния център за допълващо и интегративно здраве локалната употреба е вероятно безопасна. Въпреки това оралната употреба на алое вера може да предизвика стомашни спазми или диария поради слабителното му действие. Има и някои съобщения за чернодробни увреждания, свързани с продължителна употреба на добавки с алое вера.

Алое вера има редица терапевтични свойства, особено като мехлем за кожата и венците. Хората могат да използват бутилиран гел от алое вера или да го приемат директно от листата на растението алое. Сокът от алое вера има различни приложения от гела от алое вера. Пероралните варианти трябва да съдържат обезцветен екстракт от цели листа на алое вера, за да се сведе до минимум рискът. Човек винаги трябва да се консултира с лекар, преди да използва продукти от алое за лечение на дадено състояние.

Източник: dartsnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!