Горещи новини

Какви са значенията на на Пентаграма

| 20:38

Пентаграмът е известен символ, който представлява формата на звезда, образувана от пет прави линии. Името му идва от гръцката дума „пентаграмос“, което буквално се превежда като „пет линии“. Според исторически сведения, родината на този знак е Шумер, Вавилон.Точното време на неговото откриване не е точно определено, но се предполага, че е в периода на 8200-4000 г. пр. Хр.

Всяка от древните култури вярвала в различна символика на пентаграма.

Древните египтяни и шумерите са го приемали като означаване на звезда, всички се обединявали около вярването, че знакът има силно духовно и религиозно значение.

Забележителното при този знак е, че независимо от това как е обърнат, той има пет точки. Символиката на това число не е случайна – то има сакрален смисъл. Доказателство за това е, че човешкият живот преминава през общо пет етапа – раждане, юношество, коитус, родителска възраст и смърт.

Всеки от човешките крайници е съставен от пет пръста. Освен това, човешките сетива са същи пет – вкус, зрение, слух, обоняние и докосване. Числото обозначава и раните на Иисус Христос, когато е разпънат на кръста.

Пентаграмът съчетава силите на невидимото и видимото. Горната точка от знака символизира духовната мощ, докато останалите четири представляват видимата част от света, а именно – въздух, вода и огън.

По този начин пентаграмът всъщност представлява знак за баланса на живота и за хармонията между душевното и физическото измерение.

Според европейския окултизъм, пентаграмът служи за обозначаване на петте човешки добродетели, които хората трябва да добият през своя житейски път, за да станат съвършени и да намерят покой след смъртта. Те са любов, правда, мъдрост, истина и добродетел.

Значението на пентаграма има и своето астрономическо обяснение. Народите на шумерите и по-късно на гърците установили, че това е траекторията на планетата Венера, която има 8-годишна цикличност.

Те отбелязват появите на планетата върху небесния кръг и така всяка от тях се отбелязва върху окръжност, като накрая се получава пентаграм.

Източник: laf.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!