Горещи новини

Какви магически сили крие белият конец?

| 21:06

Почти всеки човек знае, че червеният конец се възприема като талисман, който пази от зли сили и се носи на китката на ръката, където се връзва по специален начин.Понякога обаче може да се види завързан конец с друг цвят. Какво означава да се завърже бял конец на ръката, такъв амулет каква цел се носи?

Запознатите със символиката на цветовете, както и повечето етнографи са наясно, че в древните представи белият цвят символизира чистота. Тези, които стартират нов етап в живота си се нуждаят от талисман с такъв цвят, за да подкрепи новото начинание. Белият конец е най-простият и ефикасен помощник, който може да се върже на ръката.

Тези, които са претърпели загуба, също могат да се помогнат с бял конец, който ще подкрепи опита им да преодолеят по-лесно тъгата и чувството на отчаяние.

Да се носи бял конец на ръката е добър избор при студенти и възпитаници на различни образователни институции, защото възвръща и подкрепя интереса към учението.

Стане ли въпрос за бял конец, няма как да не обърнем внимание на взаимната му връзка с червения конец, с който се преплита в мартениците. Това е силен символ с вековно значение за българския етнос. Всяка от завитките на бялото и червеното е символ на съхранението на единството.

Най-вероятно старите българи, от които сме наследили тази древна традиция, са вярвали, че червеният и белият цвят са един двуполюсник, притежаващ магическата сила да носи доброто начало в себе си.

По тази причина, според предположението на поета Иван Вазов, съчетанието на двата цвята конци в мартеницата са се възприемали като амулет за щастие и късмет при всяко важно начинание.

Вазов прави интересна аналогия на двата цвята с природните сили – червеният се асоциира с изгрева на Слънцето, а белият с деня. А преплитането между белия и червения конец е нагледен пример за цветовия преход, който се наблюдава между червеното утро и бялото, символизиращо ясния ден.

Носенето на бял конец на ръката е свързано с положителни емоции и намерения, независимо дали е преплетен с червен, или се носи самостоятелно.

Източник: sanovnik.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!