Горещи новини

Какви доходи получават бедните и богатите руснаци

| 9:25

Разликата в доходите на най-богатите и най-малко заможните руснаци е 8,6 пъти, сочи проучване на одиторско-консултантската мрежа на FinExpertiza, пише Известия. Анализаторите разделиха гражданите на пет групи и изчислиха, че в първата – най-бедните – доходите са средно около 10 хиляди рубли на месец, а в последната – най-заможните – те надхвърлят 93 хил.Експертите отбелязват: в такива проучвания, най-богатите хора в страната обикновено не се вземат предвид. В същото време анализаторите прогнозират, че пропастта между богатите и бедните постепенно ще намалява. Включително поради изтеглянето от руския пазар на редица чуждестранни компании, в които работеха значителна част от заможните граждани.

Не всички са равни по отношение на доходите

През 2021 г. месечният доход на групата на най-богатите руснаци е средно 93,5 хиляди рубли, според проучване на FinExpertiza. Изчисленията са базирани на данни на Росстат. За измерване анализаторите използваха подход, при който цялото население е разделено на пет групи с еднакъв размер. Статистическият ред се изгражда в зависимост от нивото на доходите: първата група от 20 процента включва граждани с най-ниски доходи, а петата – с най-високи. Така първата, най-слабо заможна, група руснаци спечели средно 10,8 хиляди рубли през 2021 г. Вторият – 20,3 хил., третият – 30,3 хил., четвъртият – 45,4 хил. В петия – най-сигурният – средният доход е 93,5 хил. рубли.

Средният месечен доход на всички групи през 2021 г. е 40 хиляди рубли. В същото време петата група представлява 46,7% от всички доходи на населението. Гражданите от първия получиха едва около 5,4% от всички пари. През 2020 г. тези пропорции на практика бяха същите. Доходите на населението включват заплати, доходи от предприемаческа дейност, имущество и социални придобивки. В някои региони тази разлика е дори по-голяма. Например в Ямало-Ненецкия автономен окръг най-богатите са получили повече хора от групата с най-ниски доходи с 10,4 пъти – 236,6 хиляди рубли срещу 22,7 хиляди на месец. В Ненецкия автономен окръг и Москва – с 9,4 пъти (съответно 203,9 хиляди срещу 21,7 хиляди и 210,6 хиляди срещу 22,4 хиляди).

Също така в челната десетка с най-голяма разлика в доходите са Адигея, Краснодарска територия, Санкт Петербург, Чукотски автономен окръг, Якутия, Сахалин и Ростовски региони. При тези субекти разликата варира от 8,02 до 8,82 пъти. „Известия“ изпратили запитвания до пресслужбите на правителствата на тези региони с молба да коментират резултатите от проучването. Според Олга Беленкая, ръководител на отдела за макроикономически анализи на FG Finam, в около 65 региона средните доходи са по-ниски, отколкото в цялата страна.

Тя смята, че подобни показатели могат да бъдат свързани с неразвитостта на икономическия потенциал на субектите. За изравняване на стандарта на живот в Русия се използва механизмът на междубюджетните трансфери. Но стратегически по-важно е да се развива производствения потенциал на регионите, да се създаде необходимата инфраструктура за по-добро използване на техните природни ресурси и логистични предимства. Директорът на INP RAS Александър Широв отбеляза, че най-богатите хора в страната обикновено не се вземат предвид в подобни проучвания.

Общо, според експерта, в Русия има около 70 милиона домакинства, докато по-малко от 100 хиляди граждани получават повече от 3 милиона рубли на месец. Повечето руснаци нямат спестявания в чужда валута В същото време темповете на растеж на доходите на най-бедните руснаци през последните две години са по-високи от тези на най-богатите. Така през 2020 г. паричните постъпления на първите са се увеличили с 4,7%, а на вторите – само с 0,9%.

През 2021 г. ръстът е съответно 14,8% срещу 10,8%. Но ако през 2020 г. увеличението на доходите на бедните домакинства беше улеснено от плащания от държавата във връзка с пандемията на коронавирус, то през 2021 г. това беше повлияно от увеличаване на дела на предприемаческите приходи (от 5,2% на 5,9%), както и дела на работната заплата (от 57,2% на 57,6%).

Ползи

С началото на пандемията традиционно високата зависимост на доходите на руското население от пенсии, обезщетения и други социални плащания се засили допълнително, каза Агван Микаелян, член на борда на директорите на FinExpertiza. Той смята, че през 2022 г., поради очаквания спад на реалните заплати и предприемаческите доходи, той може да стане още по-голям.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!