Горещи новини

Каква е съдбата на работници и служители в Русия, работещи в западни компании

| 15:22

Стотици магазини, фабрики, заведения на чуждестранни компании в Русия преустановиха дейност. Какво се случа със служителите им обаче? Част от компаниите заявиха, че остават работниците си и ще им плащат. Преобладаващата част от фирмите обаче само съобщиха, че преустановяват за по-кратък или по-дълъг период дейност без да посочват какво ще стане с техните служители.„Ако компанията не работи, работодателят е длъжен да продължи да плаща на служителите“, каза Александър Шершуков, заместник-ръководител на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (FNPR). Според него, когато работник бъде уволнен, той не може да бъде уволнен веднага, а предупреден, както е предвидено в трудовото законодателство на Руската федерация. Ако правата на хората са нарушени, синдикалната организация по месторабота може да ги защити. Служител може да направи това и сам, като се свърже с инспекцията по труда или съда.

Не се очаква увеличение на безработицата в ресторантьорския сегмент. „Служителите на McDonald’s ще се опитат да намерят работа другаде, така че пазарът за бързо хранене ще получи голям брой работници, а недостигът на персонал ще бъде минимизиран“, каза Сергей Миронов, президент на Съюза на ресторантьорите на Русия. Той също така уточни, че би било проблематично веригата ресторанти за бързо хранене KFC да напусне напълно Русия, тъй като повечето заведения работят на франчайз.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!