Горещи новини

Какъв е произхода на Хелоуин?

| 10:57

Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.
Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи като целта е гонене на злото.

В страните, в които се отбелязва Хелоуин, децата обикновено се обличат в страшни костюми, носят маски и звънят на вратите с въпрос дали да направят пакост или ще им дадат лакомства. На този ден децата обикновено си разказват страшни истории за духове и призраци.

В днешно време много хора се подготвят за празника, украсявайки къщите си и приготвяйки тематични сладкиши като например различни сладки духчета, сметанови и шоколадови изненади, курабийки с тематична украса и какво ли още не. Често традиционната подготовка за празника включва направата на тиквени фенери и декорация. На много места се организират и различни панаири, карнавали и т.н. Американските ирландци могат да ядат специален плодов сладкиш, в който има скрита монети. Вярва се, че който събере повече монети, ще има добър късмет в оставащата част от годината.

А ето и интересни факти за Хелоуин:

Оранжевото и черното са традиционните цветове за празника, като оранжевото се свърза със силата и издръжливостта, а черното – с нощта и смъртта – подобно на вече разказаната легенда.

Според проучване Хелоуин е вторият най-комерсиален празник след Коледа.

Празникът е известен в Хонконг като ден за почитане на гладните призраци. На този ден се приготвят храни, правят се подаръци и се запалват огньове, за да може да се умилостивят лошите призраци, които търсят отмъщение.

Плашилото – популярна принадлежност за Хелоуин – символизира древните селскостопански корени на празника.

Световноизвестният Хари Худини – един от най-мистичните и загадъчни илюзионисти – умира в нощта на Хелоуин, като причината е била апендикс.

Най-големият парад по случай празника в САЩ е този в Ню Йорк, като всяка година в него се включват хиляди хора.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
error: Content is protected !!