Горещи новини

Казахстан: Над 200 000 руснаци избягаха от мобилизацията у нас, няма да ги експулсираме

| 15:55

Над 200 000 руски граждани са избягали в Казахстан за по-малко от две седмици, съобщи вътрешният министър на Казахстан Марат Муратович Ахметжанов.На 21 септември президентът на РФ Владимир Путин обяви „частична военна мобилизация“ на 300 000 войници, след като украинската армия постигна значително контранастъпление в окупирани от руснаците територии. За броени дни стотици хиляди руснаци си плюха на петите и избягаха зад граница към всевъзможни дестинации.

По изходните граници на Русия се струпаха десетки километри опашки от чакащи автомобили. По летищата също имаше хаос и много желаещи на напуснат Руската федерация.

Казахстан е една от най-предпочитаните дестинации за руснаците, които не искат да умрат на фронта, където ситуацията е кървава. „Повече от 200 000 руски граждани са влезли в Казахстан“, каза Ахметжанов, добавяйки, че ситуацията по границата вече се е „нормализирала“.

Казахстан даде да се разбере, че няма да екстрадира в Русия граждани, избягващи мобилизация, освен ако не бъдат обявени за международно издирване. Според Ахметжанов седем руснаци са били експулсирани от Казахстан през последните две седмици – трима от тях са преминали незаконно границата, а още четирима са извършили дребно хулиганство в Уралск.

Вече се появи информация, че заради масовото бягство на руснаци режимът на Путин е започнал да съставя черни списъци на тези граждани и при тяхно завръщане ще бъдат пращани зад решетките за измяна.

Източник: novinite.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!