Горещи новини

Кабинетът предлага за обществено обсъждане минимална заплата от 770 лева

| 21:02

Минималната работна заплата да се повиши на 770 лева от първи януари 2023-а година. Това предлага Министерството на труда и социалната политика с публикуван за обществено обсъждане проект на постановление. Необходимите средства за повишаване на минималната заплата със 60 лева ще са за сметка на утвърдените разходи в бюджетите на министерствата.Предложението минималната работна заплата да е 770 лева от 1-ви януари догодина на служебното правителство е на фона на вече приети от парламента с мнозинство на първо четене промени в Кодекса на труда, според които минималното възнаграждение да е половината от средното за предходната година или 850 лева.

Днес финансовият министър Росица Велкова коментира, че това ще утежни дефицита и ще го повиши с около един милиард лева.

В мотивите на социалното министерство да предложи ръст от 60 лева е посочено, че след последната актуализация от април тази година икономическата политика е променена и е налице инфлационен процес. Актуализацията трябва да отчете тези настъпили промени, за да се отчете рисковете от нарастващо неравенство, бедност сред работещите и свиване на вътрешното потребление.

Според данните на НСИ инфлацията в България през октомври е 17,6% на годишна база, а предлаганият нов ръст на минималната заплата е с 16,9% спрямо размера от тази след облагане с данъци и осигуровки. При предлагано 770 лева минималното възнаграждение, чисто в джоба на хората, които го получават ще влязат 641 лева.

Според предварителни данни на НСИ, през третото тримесечие на 2022 г. наетите на минимална заплата са близо 458 000 и на годишна база намаляват със 7,6 на сто.

Постановлението трябва да се обсъди в Националния тристранен съвет, преди да бъде прието от служебното правителство.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!