Горещи новини

Кабинетът отпусна 6 млн. лева за туроператорите

-15:23-Razloginfo.com

Служебното правителство отпусна 6 млн. лева за туроператорите, които имат задължения към свои клиенти заради неосъществени пътувания заради коронавируса. Това обяви министърът на туризма Стела Балтова след заседанието на Министерския съвет.Парите са част от пакет от 70 млн., разписани в държавния бюджет в помощ на туристическия бранш.

„Съгласно Закона за държавния бюджет беше предвидено за туристическия бизнес да се предоставят средства в размер на 70 млн. лева. 60 милиона от тях за подпомагане на туристическия сектор с безвъзмездни средства и 6 милиона лева насочени за туроператорите. С настоящото постановление всъщност уреждаме въпроса. Както и 4 млн. лева еднократна помощ за екскурзоводите“, каза Балтова.

Кабинетът предлага, ако парите не бъдат изплатени тази година, средствата да бъдат прехвърлени в бюджета за 2022 г. Възможно е да са 50 – 100 компаниите, които ще кандидатстват за тази помощ.

Това е трета нова схема само в мандата на служебния кабинет, каза Балтова.

Средствата ще бъдат разпределени на пропорционален принцип спрямо броя на подадените заявления за подпомагане и реализирания оборот през 2019 г. без ДДС, като индивидуалният максимален размер на помощта е не повече от размера на загубата.

Източник: fakti.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!