Горещи новини

Кабинетът наказва „непослушните бежанци“ – праща ги в лагерите в Сарафово и Елхово

| 9:46

Украинските бежанци, настанени в хотелите по българското Черноморие, които няма къде да отидат след 31 май, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Това заяви вицепремиерът Калина Константинова във видеообръщение за предприетите мерки от държавата в подкрепа на бягащите от войната в Украйна.От началото на руската агресия в България са пристигнали почти 300 000 украинци. От тях временна закрила и подслон от държавата получиха над 110 000 души, чийто брой е два пъти по-голям например от цялото населението на град Габрово и повече от цялата Габровска област, подчертава вицепремиерът.

„Три месеца ние полагаме ежедневни, напълно непредвидени грижи за над 110 000 души. Да, сигурно има хора, които са получили социални помощи със закъснение. Да, сигурно има такива, за които е трябвало време, за да се организира лечение. Да, сигурно е имало и такива, които не са успели да запишат децата си на детска градина. Но нима това не се случва всеки ден с българите?“, отбелязва Калина Константинова. По думите й България не може да си позволи повече да издържа украински граждани в хотелите на първа линия по морето. От самото начало бе съобщено, че мярката е временна и цели да осигури време, в което бягащите от войната да се чувстват спокойни и да си стъпят на краката. „За наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени. И тук далеч не говорим за уязвими хора – точно те имат най-малко битови изисквания. Затова нашите усилия в днешния ден са насочени именно към тях“, посочва във видео посланието Константинова.

В тази връзка след като втори ден до отговорните институции не достига достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят и от гарите тръгват влакове с празни вагони, правителството прекратява интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната. В тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

„Направихме абсолютно всичко, за да не се налага да разпъваме палаткови лагери, както е в останалите държави“, подчерта вицепремиерът. Константинова е категорична, че закрилата е нещо, което се търси, а не се предлага. „Закрилата е право, а не задължение. Затова няма да позволява повече да тръгне нито един празен автобус, нито един празен вагон. Развитието на ситуацията от този момент нататък е в ръцете на украинската общност в България. Отправям силен апел към тези от Вас, които нямат нужда от подслон, да го декларират още сега. Само така ще можем веднага да се погрижим за хората в истинска нужда. За хората в истинска нужда ние имаме и бази, и храна, и екипи, които ги очакват“, каза още Константинова.

Думите ѝ предизвикаха вълна от коментари, като хората се надяват Константинова или да е отвлечена и принудена да каже тези неща, или пък да е deep fake. Всъщност е самата истина и само след ден бежанците ще бъдат настанени във фургони. Е, поне няма да са в палатки, успокои Константинова.

Ето и част от коментарите: 

Александър Кръстев

Според мен са отвлекли Калина Константинова и това, което ще обсъждаме цяла седмица, е deep fake. Просто отказвам да приема, че може да сме толкова зле като нация. Освен това, пиарката на Вальо Златев, която е пиарка и на управляващата партия, не би трябвало допуска нещо такова, нали така?

Виктор Димчев

Позорът, който заявяваме на държавно ниво към Украйна продължава.

Месеци парламентарно разтакаване, тягостна визита на министър Кулеба, подмолна позиция на партиите за „военно-те нимесса помощ“, 40-те лева за хотелиери, разплатени частично, жалките 15 лева след тях и накрая – преместването с влакове на няколко украинци, очевидно против волята на мнозинството, противно на заявената „отлична организация“ от вицепремиер в слисаната правителство.

Нашите съседи не са добитък. Време е управляващите да го разберат или да вземат влака за Етрополе.

Защото по същия начин се отнасят към нас, като към украинци.

Надя Брайт

Калина Константинова, може ли да сложите раница на гърба, да гушнете едно бебе, едно малко дете да ви се увие около крака и да се качите във влак нанякъде, без да питате за условията там?

Просто ей така една демонстрация да направите.

Стела Николова

Щабът катастрофира с бежанците напълно очакнано.

Та у нас комуникацията е на такова ниво, че българите не могат да разберат какво се случва в страната, тъй като има „обяснители “ и „предлагачи ‘ , които са тъй настроени срещу нормалността, че мнозинството им се връзва на опорните точки.

Щабът катастрофира.  Това е факт, защото се съобрази с общественото мнение насаждано от тролове, вместо да се съобрази с човечността и нормалната комуникация.

За пореден път държавата ни пада жертва на колективната нужда да сме жертви.

Източник: dnesplus.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!