Горещи новини

И цената на ориза ли ще е в небесата?! Площите засети тази година са наполовина

| 9:52

Още в края на годината ще се усети недостиг на ориз у нас, ако държавата не подпомогне финансово производителите му. Прогнозата е на председателя на браншовата асоциация Георги Видолов.За първи път производителите на ориз искат помощ от държавата, защото годината е тежка и не могат да се справят сами.

Местното производство до момента е било напълно достатъчно за задоволяване потреблението в България, имало е и за износ. Ако миналата година с ориз у нас са засадени 115 000 декара, тази година ще са наполовина.

„Почти всички ще намалят площите, а някои дори се отказват. Това ще доведе наистина към края на тази година още – в началото на следващата до криза, недостиг, дефицит, според мен“, казва Георги Виделов и обяснява какво очакват от държавата:

„Тази година да не плащаме вода. Водата струва 65 лева на декар. Ние искаме държавата да поеме тези 6-7 милиона“.

Ще се търси възможност за отпускане на държавна помощ за оризопроизводителите след анализ на различните варианти, тъй като засега такова подпомагане не е правено, казват от агроведомството.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!