Горещи новини

Испания потвърди 1200 случаи на маймунска шарка

| 18:09

Испания потвърди 1200 случаи на маймунска шарка. Това я прави една от най-засегнатите страни в света, след като по данни на Световната здравна организация в 51 държави са открити общо около 5000 случая.



Почти 90 % от случаите в световен мащаб са регистрирани в Европа. Най-засегнатата група остават мъжете хомосексуалисти, но вече все по-често болестта се среща и сред жени, а през последните няколко дни бяха официално потвърдени и първите заразени малолетни деца.

Според испанските здравни власти е въпрос на дни в страната да бъдат регистрирани заболели деца под 18-годишна възраст, затова започнаха информационна кампания. Те призовават предварително за спокойствие, тъй като на този етап не се налага да се взимат допълнителни мерки освен изолация на заразените.

По данни на африканските държави децата боледуват много по-тежко заради недостатъчно силната имунна система, но според испанското дружество по имунология не бива да се прави сравнение с децата в Европа, където няма недохранване и има високо ниво на здравеопазване.

Те призовават за повишено внимание към опасността от заразяване с маймунска шарка и бременните и имуносупресираните, които също са сред най-рисковите групи.

Добрата новина е, че вирусът не се разпространява лесно и рискът за населението при липса на пряк контакт със заразен е нисък.

Асимптоматично предаване е възможно, но е малко вероятно и е предимно през инкубационният период.

Източник: nakratko.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!