Горещи новини

Искате да подадете сигнал за нередности по европейски проекти? Това е мястото, може и анонимно

-13:33-Razloginfo.com

Антикорупционният фонд (АКФ) представя днес интернет платформата EUmoney.bg, която дава възможност да се оставят коментари и анонимни сигнали за злоупотреби и корупция за всички активни европейски проекти в България.„Европейските пари са една голяма част от всички публични средства, които се изразходват в страната ни. Българските граждани обаче до този момент нямаха механизъм да изразят мнението си за това какво се случва с тези пари. Нямаха възможност и да подават сигнали за нередности, на които са ставали свидетели“, казва Огнян Георгиев от екипа, създал сайта. „Идеята е с EUmoney.bg, всеки, които има информация за нередности и корупция, да има лесен начин да съобщи за това.“

EUmoney.bg позволява бързо и лесно да се намира информация за всеки един активен проект, финансиран от Европейския съюз в България. Проектите могат да бъдат търсени по името им, населеното място, в което се изпълняват, бенефициента или изпълнителя им, по ключова дума и други критерии.

Основната функция на сайта обаче е друга: да дава инструмент за обратна връзка за начина, по който се инвестират еврофондовете.
Гражданите ще могат да оставят коментари за това как се изпълняват проектите, както и да отправят анонимни сигнали за злоупотреби и корупция. Коментарите ще бъдат видими за всички и могат да служат като индикатор за това дали един проект се развива правилно или не.
Сигналите за злоупотреби пък достигат до екипа на Антикорупционния фонд, който ще ги проверява и, при нужда, допълнително разследва. По казусите, по които има съмнения за злоупотреби, експертите на АКФ ще подготвят и изпращат сигнали към компетентните български и европейски институции.

„Сайтът е активен от няколко седмици и вече постъпиха няколко сигнала за нарушения, които разгледахме. По един от тях имаше достатъчно основания да изготвим и изпратим сигнал до отговорните институции“ разказва Лора Георгиева, правен съветник в Антикорупционния фонд.

Става дума за случай на съмнения за купуване и продаване на гласове и за нередности, свързани с европейски фондове, в с. Вълнари, община Никола Козлево. В сигнала, подаден чрез EUmoney.bg, се твърди, че кметът на селото Никола Козлево е оказвал натиск върху няколко служители в частната си фирма да гласуват за определен кандидат на парламентарните избори през април 2021 г. Служителите били назначени в магазините на кмета по проект „Създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица в „Ешрефоглу“ ООД“, финансиран от Европейския Социален Фонд – Развитие на човешките ресурси. Информация за случая се съдържа и в журналистическо разследване с автор Генка Шикерова, публикувано в Свободна Европа.

По случая експертите на АКФ са сезирали звеното за координация с Европейската служба за измамите ОЛАФ – Дирекция „Защита на финансовите интереси на Европейския съюз“ в Министерство на вътрешните работи, министъра на вътрешните работи, както и прокуратурата.

„Механизми като EUmoney.bg дават възможност на българските граждани отблизо да следят как се изразходват средствата, които влизат по европейските проекти в страната. Надяваме се, че сигналите, които идват през тази платформа, ще срещнат активната реакция на институциите, така че да бъде защитен интересът на българските и европейските данъкоплатци“, коментира Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!