Горещи новини

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЗЛОГ

Община Разлог обхваща осем населени места / Баня, Бачево, Годлево, Горно Драглище, Долно Драглище, Добърско и Елешница /, между които е град Разлог – исторически наложил се икономически, културен и административен център в района на цялата Разложка котловина. История, култура и природни дадености се преплитат, за да изградят един незабравим облик. Тук се провежда най-атрактивният и неповторим кукерски пазник в България.Топлите минерални извори на Гулиина баня, Елешница, Катарино, Ръждавец и други в района, са само още един малък щрих от невероятната щедрост на природата в разложката котловина.

Много са нещата които могат да се видят и местата, който могат да бъдат посетени от български и чуждестранни гости. Разлог като административен и стопански център на разложки регион, носи духа на българското Възраждане и култура. Посещението на града дава възможност за запознаване с над 41 жилищни сгради от възрожденски архитектурен тип разложко-чепинска къща, притежаващи качества на паметници на културата. Старите градски къщи / от 30-те години на миналия век/ в централната част на града, приятната зеленина на парковите площи, свежестта на изобилната вода и панорамните гледки към Пирин и Рила създават неповторимо усещане за туриста. Църквите “Свето Благовещение” и “Свети Георги”, градския музей в Парапуновата къща, Кипревата къща, валявицата на река Язо са също част от множеството местни забележителности, който си струва да бъдат видяни.

Всяко едно от селата в община Разлог с неповторимите си природни красоти, културно исторически дадености, традиции, носи свой собствен неповторим чар.В сгушеното в полите на Рила с. Добърско се намира църквата “Свети Свети Тодор Тирон и Теодор Стратилат “- национален паметник на културата с изключително висока архитектурно-художествена стойност. Невероятната щедрост на природата може да се открие не само в красивите и прохладни гори , в пълноводните реки, протичащи през Разложката котловина , но и в множеството топли минерални извори, концентрирани най-вече на територията на селата Баня и Елешница, първото развиващо се като балнеоложки и климатичен курорт, които са особено привлекателни с откритите си плувни басейни. ”Света Варвара” и „Гулийна баня” са едни от изворите с най-голям дебит, чиято вода е с доказани лечебни свойства. Духът на българските традиции и запазените от поколения обичаи придават незабравим облик на селата Горно и Долно Драглище, Годлево и Бачево. Историческите и природни забележителности са съвършенно допълнение към подходящите условия за селски туризъм започващ да се развива в селищата. Курортните местности Предел, Бетоловото и Катарино към които инвеститорските интереси стават все по-големи, дават на туриста възможност за неповторимо съприкосновение с величествената природа на две планини Пирин и Рила, с чистият въздух, минералната вода и тишината на гората, така необходими в забързано ежедневие.

Природата е най-голямото богатство на Разлог. На север от града се намира царството на Национален парк Рила, а на юг е Пирин-наречена планината на боговете. Пирин и Рила са истински рай за любителите на природата и пешеходния туризъм. Предел, Бетоловото, хижа „Яворов” пледлагат добри възможности за спорт и туризъм, с необходимото къмпинг оборудване. Край хижа „Яворов” минава международния пешеходен планински маршрут Е4.В Рила особено живописни са маршрутите от хижа „Добърско” към вр.Айгидик до курорта Семково, до хижа „Македония” и резервата „Парангалица. Богати са възможностите за културно-познавателен и селски туризъм в района.


error: Content is protected !!