Горещи новини

Интернетът на бъдещето: Най-добрите примери за web3 в действие

| 11:14

Web3 е понятие, което се използва, за да се опише „следващото ниво“ на интернет, след web 1 (HTML, или „световната мрежа“) и web 2 (социални медии и генерираното от потребителите съдържание).Макар че по темата за това какво определя web3 все още се водят дебати, като цяло има съгласие, че ще бъде децентрализиран, с инфраструктура, която е собственост на потребителите и създателите. Wеb3 също така ще бъде дълбоко свързан с реалния свят вследствие на това, че се изгражда въз основа на технологии от Интернет на нещата (IoT) и на концепцията за потапящи, свързани среди („метавселената“), коментира Димитър Ганев, съдружник в българската софтуерна компания „Е-CARD“, която е в топ 50 в Европа.

Към настоящия момент web3 е до голяма степен работа в прогрес, а различни хора имат много различни идеи за това как, в крайна сметка, ще изглежда. Фундаменталните принципи обаче са в действие днес и се използват за създаването на ново поколение дигитални платформи и услуги, които вече са пионери в тези концепции, обясни Ганев.

Биткойн
Някои хора може би ще се изненадат да видят биткойна тук, но е факт, че въпреки че е на повече от десетилетие (много по-стара от понятието web3), това е първата децентрализирана валута, първото приложение за популяризиране на блокчейна и все още най-широко използваното. По-новите криптовалути и блокчейн платформи, като етериум или солана, може да са по-усъвършенствани и насочени към използването им в web3, като задвижване на електронна търговия в метавселаната, но биткойнът все още отговаря на определението за web3, подчерта Димитър Ганев.

Етериум
Блокчейн мрежата, която стои зад втората най-популярна криптовалута в света – етер, работи като платформа за много от децентрализираните приложения, които съставляват днешната версия на web3.

Pancakeswap
Pancakeswap е популярна борса за търговия и инвестиции в криптовалути и други децентрализирани токени. Тя е изградена върху блокчейн мрежата на Binance, подобна на етериум, която може да бъде използвана за пускането и хостването на други децентрализирани приложения.
Тъй като самите криптовалути и блокчейн токени са децентралзирани е логично потребителите да искат да ги търгуват в децентрализирани мрежи вместо на първите борси за криптовлаути, които са централизирани и са податливи на това да изчезват от днес за утре заедно с парите на потребителите.

Secretum
Това е децентрализирано чат приложение, което има за цел да се превърне в web3 версията на WhatsApp или WeChat. Целта му е да постави на първо място поверителността и сигурността, като позволява на потребителите да се свързват без имейл адрес или телефонен номер, по които обикновено може да бъде проследен даден потребител заради централизираната природа на доставчика, който ги хоства. Secretum има вградена функционалност за сигурна търговия с криптовалути и блокчейн токени, като NFT-та (незаменяеми токени).

Decentraland
Това е виртуален онлайн свят, наричан по-често в днешно време метавселена, където потребители могат да се срещат, говорят, играят игри, общуват и посещават събития. Потребителите могат да купуват или наемат парцели виртуална земя, използвайки криптовалутата на платформата, която се нарича MANA. В последните години тя набра популярност сред световните марки и знаменитости, сред които Samsung, Morgan Stanley, PwC, Adidas и Снуп Дог, които желаят да се сдобият със свой дял от метавселената.

Decentraland се управлява от Децентрализирана автономна организация (DAO), която се състои от потребители и собственици на земя в платформата, която въвежда правила и регулации посредством демократичен процес.

Dtube
Това на практика е децентралзирана платформа за видео стрийминг, подобна на You Tube. Вместо централзирана корпорация (в този случаи, собственикът на Youtube – Alphabet) да контролира кои видеа може да бъдат гледани и кога да се появяват във фийдовете на потребителите. Важното е, че те също така решават кои видеа могат да бъдат монетизирани, а оттам и кои потребители могат да изкарват пари от своите видеа. Всичко това се прави чрез набор от правила и регулации, над които собствениците на сайта имат пълен контрол.

Filecoin
Това е децентрализирана облачна платформа за съхранение на лични файлове – като децентрализиран Google Drive или OneDrive. Filecoin е изцяло с отворен код, а потребителите могат да предлагат своето свободно пространство на мрежата и да получават заплащане под формата на собствената й криптовалута.

Steemit
Децентрализиран сайт за блогване, подобен на Reddit, където потребителите могат да получават заплащане за своето съдържание въз основа на гласуване в общността. Steemit ползва собствена блокчейн платформа на име Steem, както и собствена криптовалута със същото име. В платформата има регистрирани около 1.7 милиона профила.

Everledger
Everledger е непублична централизирана компания, която предлага редица децентрализирани решения, които използват частни блокчейн платформи. Те имат за цел да осигурят прозрачност, отчетност и произход във веригите на доставки в различни индустрии, в това число изкуство, луксозни стоки, диаманти и мода, посочи Димитър Ганев от „E-CARD“.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!