Горещи новини

Интересни факти за червената панда или на кого е кръстен браузърът Mozilla Firefox

-20:38-Razloginfo.com

Червената панда е застрашен вид. Основните заплахи идват от загуба на местообитания, човешка намеса и бракониерство. Те са защитени със закон в Индия, Бутан, Китай, Непал и Мианмар.Любопитен факт е, че браузерът Mozilla Firefox е кръстен на червената панда(Firefox или Red Panda на английски език).

Физически характеристики

Червените панди могат лесно да бъдат различени по червеникавата си козина, която играе ролята на камуфлаж в короните на иглолистните дървета, където клоните са покрити с туфи от червено-кафяв мъх и бели лишеи. Дълга, груба защитна козина покрива цялото им тяло, а под нея имат меко и гъсто вълнено кожухче. Лицето им е преобладаващо бяло с червеникаво-кафяви ивици през очите, достигащи до устата и напомнящи за следи от сълзи. Червената панда има дълга, пухкава опашка, която помага на този дървесен вид да пази равновесие.

Червената панда е единственото азиатско месоядно животно, което има гъста козина по стъпалата на краката; най-близкият паралел е полярната мечка. Червената панда има специални жлези, разположени между лапите, които ѝ служат да маркира територия. Това става чрез изпускане на безцветна течност, чиято миризма е неуловима за човека.

Червените панди се катерят добре, използвайки дърветата за подслон и слънчеви бани през зимата.

Също като при голямата панда, червената панда има „палец“ – изменена кост, която им помага да държат бамбука, докато се хранят.

Червената панда е единственият жив представител на семейство Ailuridae. Първоначално, през 1825г., тя е били класифицирана към семейството на миещите мечки, но на база на последните ДНК анализи, е отделена в самостоятелно семейство.

Размери

Възрастните представители на червената панда тежат между 3,7 и 6,2кг. и са дълги около 56-62,5см. без опашката, която е още около 40см. дълга. Мъжките и женските не се различават по външен вид.

Разпространение

Червената панда обитава райони от Северен Мианмар до югозападните провинции на Китай. Среща се и в подходящи местности в Непал, Индия и Тибет.

Общуване

Като цяло червената панда е тихо животно, но в непосредствена близост могат да бъдат чути звуци подобни на квичене и сумтене. Те могат и да съскат. За да се спасят от хищници, като леопарди и чакали, пандите се качват на дървета или скали, където се скриват в червени лишеи и мъхове. Малките панди издават подобен на писък звук, за да сигнализират за опасността.

Храна и хранителни навици

За разлика от голямата панда, която консумира буквално цялата надземна част на бамбуковото стебло(включително и дървесния ствол), червената панда яде избирателно най-хранителните листни връхчета.

Техниката на хранене на червената панда е същата като при голямата панда. Тя откършва бамбукови стъбла с предните си лапи и откъсва избрани листа с устата си. Може също да рови в земята за корени, сочни треви, паднали плодове, насекоми, както и понякога да убива и яде птички и дребни бозайници.

Бамбукът съставлява 85 до 95% от хранителния режим на червената панда. Това води до ограничени енергийни запаси през по-голямата част от годината.

Сън

Червените панди могат да бъдат активни по всяко време на денонощието, но най-вече при заздрачаване и зазоряване. Средно, те са будни през 45% от деня, но са по-активни при по-студено време, най-вече по време на зимния сезон на чифтосване. Въпреки това, при значително по-ниски температури, червената панда може да спи, забавяйки метаболизма си и нормализирайки го на всеки няколко часа, за да се събужда и да търси храна. Това им позволява да изразходват много малка енергия (почти колкото един ленивец), което е много важно предвид ниското хранително съдържание в тяхната диета.

Продължителност на живота

Червената панда живее около 22 години. На около 12-14-годишна възраст започват да проявяват симптоми на застаряване. След тази възраст женските не забременяват повече.

Източник: iskamdaznam.com

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!