Горещи новини

Интересни факти за слънчогледите

-16:24-Razloginfo.com

Слънчогледът е едно от онези растения, които предизвикват сред хората чувства на позитивност, светлина и радост поради яркожълтите си оптимистични цветове. Освен, че изглежда великолепно на външен вид, това растение ни осигурява семена които се консумират с удоволствие както от хора („Семки занимавка, моля!“ и във вид на олио), така и от животни в специално обработени за тях фуражни храни, които са богати на ценни хранителни вещества.Ето 10 интересни факта за слънчогледа, които ще разширят познанията ви.

1. Слънчогледът се култивирал от туземците в Северна Америка от средата на 3000 г. пр. Хр. и се използвал за храна, лекарства, багрила и масла. Впоследствие се появява и в останалия свят, благодарение на испанските конкистадори през ХVІ век.

2. Руският император Петър Велики бил толкова очарован от слънчогледите, които видял по време на пътуването си до Холандия, че решил да ги пренесе в Русия. Постепенно слънчогледът станал много популярен и в цяла Източна Европа, отчасти и поради религиозни причини – Православната църква разрешава да се консумира слънчогледово олио по време на постни дни, за разлика от маслата с животински произход.

3. Най-високият слънчоглед в света е регистриран през 2014г. Растението, високо над 8 метра, е отгледано от Ханс-Петер Шифер в Германия.

4. Слънчогледът не само изглежда като миниатюрно слънце, но и се нуждае от много слънчева светлина. Той расте осезателно по-бързо, ако получава поне осем часа слънчево осветление на ден.

5. Не всички слънчогледи са жълти. В света са познати над 60 разновидности , някои от които имат червеникави венчелистчета или нюанси на кафяво и оранжево.

6. Слънчогледи се отглеждат не само с чисто прагматични цели и намерения, тоест, когато искаме да извлечем някаква користна изгода от природата. Съществуват сортове декоративни слънчогледи, селектирани заради красотата и привлекателността им – именно сред тях са и повечето растения с цветове, различни от жълтия.

7. Слънчогледите могат да премахнат токсините от замърсена почва като олово, арсен и уран, понеже са естествени дезактиватори на почвата. Използвани са за почистване на места, където са се случили едни от най-големите екологични бедствия в света – Чернобил и Фукушима.

8. През 2012 г. американският астронавт Доналд Рой Петит доставил слънчогледови семки на Международната космическа станция, за да проучи процеса на озеленяване на растенията.

9. Слънчогледите привличат пчелите, което прави засаждането им много полезно в райони, където пчеларството е силно развито.

10. Слънчогледовото олио е изключително богато на калций и желязо, както и на витамини А и D.

11. Между другото, латинското име на слънчогледа – Helianthus, се превежда като „слънчево цвете“. И това не е случайно! Хората отдавна са забелязали, че стъблата и листата на това растение растат сякаш към слънцето (учените наричат ​​тази характеристика „хелиотропия“). И това не е случайно, защото тъканите на слънчогледа съдържат хормона ауксин (този фитохормон стимулира растежа и развитието при насищане със слънчева светлина).

12. Картина от серията „Слънчогледи“ на Ван Гог (общо серията наброява 9 картини с едно и също име) била продадена през 1987 г. на японска компания за 73.8 милиона долара.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!