Горещи новини

Инспекция по труда напомня: Работата на официални празници се заплаща с увеличение

| 15:59

По повод серията официални празници – Великден, Деня на труда (01.05.) и Гергьовден, ИА „Главна инспекция по труда” напомня на работниците и работодателите, че трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер. Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано. Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 75 на сто.

При сумирано изчисляване на работното време работните дни се определят по предварително изготвен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е извънреден, затова с увеличение от поне 100% се заплаща единствено работата на официален празник.

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят в дните на официални празници да имат доказателства, че трудът им е възложен със заповед или че е положен по график, които да представят пред Инспекцията по труда, в случай че работата не им бъде заплатена с увеличение.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 г. те са от петък 22.04.2022 г. до понеделник 25.04.2022 г. (Великден), а тъй като 01 май, е в почивния ден неделя, неприсъствен е и 02 май (понеделник). Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, тъй като 06 май е в петък.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

3 Comments

 1. въпросът ми е следния когато работим на график по празниците какво трябва да е заплащането

  1. Плаща се само за работа в празничен ден. Тоест,ако на час получавате 10 лева, то на края на другият месец трябва да ви платят часовете ,които сте работили на праззника умножени по две.

 2. Всички магазини работят
  в почните и празнични дни,без полагаща се почивка от 20 дни,по вече
  от 8 часа работен ден .
  Пълна експлоатация и няма проверка ,няма
  ведомости за заплати,
  няма никакъв контрол.
  Всеки се страхува да каже
  истината

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!