Горещи новини

Индия измести Китай и вече е най-многолюдната страна в света

-9:21-Razloginfo.com

Китай вече не е най-многолюдната държава в света. Според последните данни на независимата организация World Population Review населението на Индия вече е 1 428 000 000 души, а на Китай – с три милиона по-малко. В продължение на 70 години Китай оглавяваше списъка на държавите с най-голямо население.Северна Индия – град Кишангандж е едно от местата в света с най-висока раждаемост. Раждат се толкова много бебета, че властите търсят начини да ограничат нарастването на населението. Правителството дори предлага парична помощ на желаещите да се подложат на стерилизация.

Повечето семейства в Кишангандж имат по 5-7 деца. С програмите за планиране местните власти се надяват да ограничат раждаемостта до две деца на семейство.

„Кишангандж играе важна роля за увеличаване на населението в Индия. Но е тъжно, защото ние живеем в много беден район. Ресурсите ни са ограничени. Ако населението тук продължи да се увеличава със същите темпове, ще бъдем изправени пред сериозни проблеми“, заяви Девендра Кумар, областен служител.

От опасения от пренаселване, през 80-те години на миналия век Китай започва политиката „Едно дете“. Премахна я през 2016 г. А от 2021 г. двойките имат право и на три деца. Реформите обаче не успяха да обърнат демографския спад в страната.

Според статистиката по време на пандемията населението на Китай е намаляло с 850 000 души.

Като държава с най-многолюдното население, гласът на Индия ще се чува все по-силно, коментират анализатори. Много е вероятно страната да успее да стане и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, за което Делхи настоява отдавна.

Източник: trafficnews.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!