Горещи новини

Има теч от свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика

-10:21-Razloginfo.com

В крайна сметка свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика може и да не спи. Доскоро учените вярваха, че свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път е спящ гигант. Периодично се събужда, за да погълне всяка звезда от газови облаци, която падне в нея. След това освобождава радиация и частици в космоса в гигантска енергийна струя.Учените смятат, че най-големият изблик от черната дупка в центъра на нашата галактика е настъпил преди около два милиона години. Въпреки това бяха открити нови доказателства, че избухването все още може да бъде активно.

Телескопът Хъбъл откри косвени доказателства, че черната дупка все още тлее след избухването преди два милиона години. В момента астрономите проучват данните, които Хъбъл е открил. Тези данни включват снимка на ярък възел от газ, който Хъбъл засне на около 15 светлинни години от черната дупка.

Въз основа на информацията изглежда, че невидим шлейф е ударил газа. Хъбъл все още не е успял да разгледа и проучи подробно струята от газ, така че НАСА я нарича „джет-фантом“. Въпреки това, въз основа на доказателствата, учените смятат, че това може да бъде струя енергия, която датира отпреди няколко хиляди години.

Няколко изследователи се занимават с теча от черната дупка и наскоро публикуваха проучване за това в Astrophysical Journal. В него Джерард Сесил, един от авторите на изследването, пише, че „централната черна дупка е динамично променлива и в момента е изключена“. Сесил инспектира многовълнови наблюдения, като разглежда части от данни, заснети от няколко различни телескопа. Чрез своите открития той вярва, че черната дупка изригва мини струи всеки път, когато погълне нещо.

Нещата, които свръхмасивната черна дупка поглъща, могат да бъдат незначителни като облак газ. Или могат да бъдат големи колкото звезда. Сесил казва, че шлейфът от струята газ заснет от Хъбъл е просто остатък от предишен изблик. Въпреки това, в бъдеще бихме могли да видим по-голямо избухване, което разпространява струята дори по-далеч, отколкото вече е. Ако това се случи, черната дупка ще изпусне още повече частици и радиация в космоса.

Междувременно учени като Сесил изучават подобни галактики, които се намират отвъд ръба на Млечния път, за да научат повече за това как работят свръхмасивните черни дупки. И как те биха могли да повлияят на галактиките, които са се натрупали около тях.

Източник: megavselena.bg

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!