Горещи новини

Има газ, няма газ! На кой да вярваме? Кажете!

-12:03-Razloginfo.com

Цяла сутрин в телевизора се появяват разни господа, които, явно, преследват лични интереси или такива на организациите, образно казано, които ръководят или членуват.


Тези с само четирима от всичките в говорилнята. Някой да каже на хората и бизнеса ще има ли газ през тази прословута гладна и студена зима или не!

Велев председател на АИКБ: Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев. По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.

Александър Николов: Европа е до стената, но газ у нас има

Европа без „Газпром“ в момента не може да оцелее, смята той. Диверсификацията у нас може да се постигне до определен размер и момент. Този договор, който има България – за 7-те танкера, ако се изпълнява, страната ни ще има добър баланс на газа, може и да паднат малко цените. „Обаче преговаряйки, разполагаш с договор, и това са търговско-правни отношения по време на война, нека някой гарантира как се държи отсрещната страна спрямо България и Европа. Европа е поставена до стената заради неадекватната си политика в последните 10 години да вземе бързи решения, но бързи решения няма“, каза Николов в ефира на БНТ.

Опозицията да не забравя странно намалените количества от Азербайджан, призова Николов. Газът за зимата в чисти количества ще се постигне, газ има. Следващото правителство трябва да реши дали трябва да продължи програмата за компенсации, подчерта министърът в оставка.

Добрев: „Булгаргаз“ казва, че газ няма и няма да има, дори и да дойдат 7-те танкера

Плащаме по 10 млн. лева повече. Взимаме газ през посредници за „Газпром“ и плащаме на Путин повече. Питате дали ще има газ? Ето в писмото на Булгаргаз до БЕХ се казва, че газ няма и няма да има. Дори и да дойдат тези 7 танкера. В това писмо се казва, че газ няма да има. За периода октомври, ноември и декември се казва, че няма достатъчно. Един танкер е 1 млн. на месец, а на нас не ни стигат 2-3 млн. МгВ/ч. Дори и да дойдат, те няма да покрият недостига. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в ефира на бТВ.

„Предлагаме на следващото правителство да се подпише договор за 10 години с фирма, която не е руска за доставки на газ“, допълни Добрев.

„Бизнесът е толкова притеснен, че в неделя сутрин Васил Велев от АИКБ изглеждаше, сякаш има високо кръвно“, каза още той.

Иво Мирчев: Не е вярно, че газ в България няма

Не е вярно, че газ в България няма. Това заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в „Тази неделя“ по bTV. „Възобновяването на доставките от „Газпром“ няма да ни реши проблема и синьото гориво няма да е по-евтино“, каза той.

От 26 април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките за България, газоподаването за бизнеса не е спирало в нито един момент, уточни Иво Мирчев. „Не само това – Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години“, добави той.
Според него връщане към договора с „Газпром“ не е решение, защото в момента Москва спира доставките и на държави с дългосрочни договори, които плащат в рубли. Мирчев уточни, че доставките на синьо гориво в следващите месеци ще зависи от служебното правителство.
На кой да вярваме?!
Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!