Горещи новини

Иманяри унищожиха напълно некропол на над 6000 години край Дъбница

| 20:11

При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при село Дъбница, археолозите от Националния исторически музей установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100 – 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра.Укрепеното селище в местността Свети Архангел се проучва от екип на музея от 2020 г. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

Некрополът на селището се намира на около 2 – 3 км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил, почти изцяло ранно християнския некропол.

След като достъпа на „търсачите на съкровища“ е бил прекратен в укрепената територия те са решили, че могат да продължат да унищожават културно наследство в непосредствена близост до и част от историята на Свети Архангел.

Нека припомним, че местността Свети Архангел се е обитавала близо 6000 години – от късната каменно-медна епоха до 13 век. Материалите открити от екипа до този момент показват изключително висока материална култура на населението. Обектът е единствения в региона, който е бил обитаван непрекъснато в толкова дълъг период и проучването му ще даде изключително ценна информация за земите по средна Места. Едновременното изследване на селището и некропола му ще дадат и още по-голяма яснота за жителите, населявали котловината на Гоце Делчев.

Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предприети.

Източник: blagoevgrad.eu

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.

error: Content is protected !!