Горещи новини

Илон Мъск обяви намерение да влезе в бизнеса за добив на литий

| 18:37

Най-богатият човек в света – собственикът на „Тесла“ и „Спейс екс“ Илон Мъск има намерение да влезе и в бизнеса за добив и рафиниране на литий. Той сам съобщи за намеренията си в Туитър.Литият е важна съставка  в производството на батерии, които Тесла използва за автомобилите си, а „цената на лития е достигнала безумни нива“ казва Мъск.

Той коментира, че средната цена за 1 тон през последните 20 години показва постоянно покачване на цените, а от 2021 година увеличението е огромно. Само в последната година цената на метала се е увеличила повече от 480%.

Литият е едновременно най-лекият метал и най-малко плътният твърд елемент .Това означава, че батериите, направени с литий, имат високо съотношение мощност – тегло, което е  особено важно  в батериите на електрическите превозни средства и в транспорта.

Всъщност идеята на Илон Мъск сам да има добив на литий не е нова. Преди около 2 години той прави опит за купуване на компания за добив на литий. Сделката  не се осъществява, но автомобилният производител си осигурява  правата за добив в Невада.

Мъск казва, че  на Земята няма недостиг на този елемент от Менделеевата таблица, има находища в САЩ и на още много места, но самото извличане е бавно и трудно.

Източник: Информационна агенция „КРОСС“

Последвайте ни:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Всички коментари, мнения и твърдения принадлежат на техните автори. Блогът не носи отговорност за преки или косвени вреди от тези коментари, мнения и твърдения.
МОНДИАЛ 2022 КАТАР
error: Content is protected !!